Royalty

24 decembrie 2018 44

Buna ziua. As dori sa aflu. Daca primesc remunerare pentru operele de arta (melodii/fonograme) care sunt utilizate de altcineva din afara tarii (presupun ca sunt royalty), cum se declara si cum se impoziteaza?
De asemenea, pentru a comercializa CD-urile proprii cu muzica proprie a caror drepturi imi apartin, e nevoie de ceva documente sau pur si simplu veniturile optiune le declar in declaratia de venit? Multumesc mult!

Comentariile juriștilor 3

Descărcaţi discuția
Artur Lozovoi
  • Jurisconsult
  • Dreptul afacerilor

Bună ziua Ana,

Întradevăr royalty este considerat venitul obţinut de pe urma cedării proprietăţii intelectuale în folosinţă (prin editare, multiplicare, interpretare publică, comunicare publică etc.).

Pentru venitul obținut în formă de royalty indicați suma respectivă în declarația fiscală pe venit. Este o categorie aparte de venituri prevăzută de declarația fiscală la pct.1.6.... mai detaliat din declarația fiscală.

Declarația fiscală pentru impozitul pe venit o puteți găsi la link-ul de mai jos:
https://declaratie-rapida.fisc.md/Document.aspx?taxid=CET08

25 decembrie 2018
Artur Lozovoi
  • Jurisconsult
  • Dreptul afacerilor

În ceea ce ține de modalitatea de impozitare a veniturilor din plățile royalty, Codul Fiscal prevede la art.90 prim, că se reține și se achită la bugetul de stat 12% din royalty achitate în folosul persoanelor fizice.

25 decembrie 2018
Artur Lozovoi
  • Jurisconsult
  • Dreptul afacerilor

În ceea ce ține de comercializarea CD-urilor, aceste venituri vor fi înscrise în declarația fiscală la capitolul venitul de la activitatea de intreprinzator in cadrul agentului economic - persoana fizica. În cazul în care Dvs. sunteți înregistrată ca întreprinzător.

25 decembrie 2018