Salariu „în plic”

9 aprilie 2018 78

Am așa o situație. Angajatorul anterior, la care am lucrat 2 ani, îmi achita doar o parte mică a salariului oficial. Restul era transferat, la fel, pe card, dar neoficial.
Salariul curent, achitat oficial, este de 5 ori mai mare decât ce primeam acolo.
În caz că FISC-ul se leagă de mine, la ce risc sunt expus? Ce se poate întâmpla?

Jurist comments 1

Download discussion
Igor Brinișter
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii
  • Dreptul muncii
  • Alte contravenţii

Buna Mihai,
Pentru ca dvs să fiți atras la răspundere contravențională totul depinde de ziua în care angajatorul a încetat să vă mai achite o parte a salariului neoficial.
Referitor la problemele cu Serviciul Fiscal de Stat și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) ar trebuie să își facă... mai detaliat griji angajatorul, doar cu condiția că dvs nu dețineți funcția de contabil sau administrator.
De ce ar trebuie să își facă griji angajatorul (în special administratorul, contabilul, și posibil și asociații), deoarece potrivit legislației acestea sunt persoanele cu funcție de răspundere în cadrul întreprinderii, iar întreprinderea este obligată să rețină la sursă și să achite impozitul din tot salariul.
Totodată, la fel la sursă se reține și se achită și cota procentuală din salariul dvs la CNAS și la CNAM.
Dvs. ați putea fi atras la răspundere contravențională pentru că ați acceptat plata salariului în plic, însă multe depinde de momentul în ce perioadă aceste acțiuni au avut loc, când a încetat această practică defectuoasă.
Articolul 552. Achitarea salariului sau a altor plăți fără reflectarea acestora în evidența contabilă
Achitarea salariului sau a altor plăți fără reflectarea acestora în evidența contabilă
se sancţionează, pentru fiecare persoană identificată, cu amendă de la 400 la 500 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 1000 la 1500 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, cu amendă de la 1000 la 1500 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.

9 aprilie 2018