Sanctiune contraventionala

2 februarie 2022 50

Buna ziua. Am fost sanctionat pentru ca am intrat in spatiu public fara masca de protecție, insa pe usa nu era mentionata vreo restrictie. Indata ce am intrat, am incercat sa-mi pun masca, dar agentul mi-a facut o poza cu telefonul sau personal si imi spune ca deja e tarziu sa-mi pun masca. A intocmit un proces-verbal contraventional pe art. 76 prim alin. 1 CC si mi-a aplicat amenda in marime de 20 unitati conventionale. Articolul mentionat, insa, nu prevede asemenea sanctiune. Sanctiunea este amenda intre 40-100 untitati conventionale si nicidecum 20. Este posibila contestarea acestui proces-verbal?

Jurist comments 1

Download discussion
Arsen Saruhanean
  • Avocat
  • Dreptul penal
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Alte contravenţii

Bună ziua! Da, într-adevăr art.76 cu indicele 1 alin.(1) CC prevede sancțiunea contravențională cu amendă de la 40 la 100 de unităţi convenționale aplicată persoanei fizice.
Dumneavoastră puteți să contestați procesul-verbal cu privire la contravenție în termen de cel mult 15 zile de la data emiterii deciziei agentului constatator... mai detaliat conform art.448 CC RM.
Temeiul contestării va fi - art.445 alin.(2) din Codul Contravențional al RM, potrivit căruia celelalte încălcări ale art.443 sau ale altor norme imperative din prezentul cod pot să ducă la nulitatea procesului-verbal cu privire la contravenţie doar în cazul în care acestea afectează în mod esenţial fondul cauzei.
Și Vă atrag atenția la art.443 alin.(9) CC RM - Partea rezolutivă a procesului-verbal cuprinde decizia agentului constatator de sancţionare, de încetare a procesului contravențional sau de remitere a cauzei funcționarului abilitat sa examineze cauza contravențională, din cadrul autorității din care face parte agentul constatator sau autorităţii competente să soluţioneze cauza contravenţională, ori în instanţa de judecată, cu recomandarea, în toate cazurile, dacă consideră necesar, privind sancţionarea sau privind încetarea procesului, indicîndu-se şi termenul de contestare în instanţa de judecată.
Trebuie să indicați în contestare că sancțiunea stabilită de agentul constator este contrară prevederilor legale, de aceea afectează în mod esenţial fondul cauzei, nu intră sub prevederile art.art.76 cu indicele 1 alin.(1) CC .

Iar ceea ce ține, că pe ușa nu a fost scris că este interzisă aflarea fără mască de protecție - Dumneavoastră puteți să adresați la poliție și să scieți Plângere pe instituția, unde ați intrat.
Regulile de p prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice, precum și a măsurilor de sănătate publică sunt stabilite prin Hotărârile Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.
Nerespectarea măsurilor obligatorii de sănătate publică expuse în prezenta
hotărâre constituie pericol pentru sănătatea publică şi serveşte drept temei pentru aplicarea măsurilor de răspundere contravenţională a persoanelor fizice şi juridice.
https://cancelaria.gov.md/ro/apc/coronavirus

2 februarie 2022