Schimbarea numelui copilului

6 ianuarie 2024 3

Bună ziua. Am o fetiță de 9 luni. Suntem despărțiți cu soțul, însă divorțul încă nu e pronunțat oficial. Trebuie să așteptăm până copilul împlinește un an, altfel nu este posibil. Puteți să mă îndrumati, unde și cu ce acte pot să schimb numele copilului în cel purtat de mine până la căsătorie și să-l elimin pe tatăl copilului din certificatul de naștere al acestuia. Nu vreau ca el să fie indicat în certificatul ei de naștere. Mulțumesc mult anticipat.

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Gabriel Diaciuc
 • Avocat
 • Dreptul civil
 • Dreptul familiei
 • Dreptul muncii
 • Dreptul imobiliar
 • Dreptul afacerilor
 • Alte domenii

Olga, nu-i foarte ușor să faci ceea ce ți-ai pus în plan, dar în același timp ești informată greșit.

În primul rând, conform Articolului 34 din Codul Familiei, dacă îți dai acordul pentru desfacerea căsătoriei, tu o poți obține până când copilul împlinește vârsta de un an. Iată și textul... mai detaliat articolului: În lipsa acordului soţiei, soţul nu poate cere desfacerea căsătoriei în timpul gravidităţii acesteia şi timp de un an după naşterea copilului dacă acesta s-a născut viu şi trăieşte.

În al doilea rând, referitor la schimbarea numelui copilului, în baza cererii comune a părinţilor (sau a unuia dintre ei), organul stare civilă poate schimba numele de familie şi/sau prenumele copilului care nu a atins vîrsta de 16 ani. Fiind în căsătorie, ASP ar putea să solicite și acordul celuilalt părinte. Iar dacă tatăl copilului nu va permite, voi veți avea un litigiu, care va fi soluţionat de către organul stare civilă, cu concursul autorităţii tutelare locale în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul minorul, ţinîndu-se cont în exclusivitate de interesele copilului.

În al treilea rând, despre eliminarea tatălui din certificatul de naștere, o poți face doar prin intermediul instanței de judecată.

Eu ție ți-aș recomanda să nu neglijezi pensia de întreținere a copilului minor de către tatăl ei, dar în același timp să ții cont și de faptul că poți și să îl decazi din drepturile părintești.

Dacă vrei, sună-mă la 069992921 ca să-mi dai mai multe detalii și să te pot asista juridic mai detaliat.

6 ianuarie 2024
 • Jurisconsult
 • Dreptul civil
 • Dreptul penal
 • Dreptul familiei
 • Dreptul muncii

Buna d-na Olga, eu sunt de acord cu celea menționate de dolegul dl. Gabriel, dar mai există și alt articol al Codul familiei Articolul 56. Schimbarea numelui de familie şi prenumelui copilului

(1) În baza cererii comune a părinţilor (sau a unuia dintre ei), organul stare civilă poate schimba numele... mai detaliat de familie şi/sau prenumele copilului care nu a atins vîrsta de 16 ani.

(2) În caz de litigiu între părinţi, problema privind schimbarea numelui de familie şi/sau a prenumelui copilului este soluţionată de către organul stare civilă, cu concursul autorităţii tutelare locale în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul minorul, ţinîndu-se cont în exclusivitate de interesele copilului.

(3) Schimbarea numelui de familie al ambilor părinţi atrage după sine schimbarea numelui de familie al copilului, iar în cazul schimbării numelui de familie al unuia dintre părinţi, numele de familie al copilului poate fi schimbat în baza acordului comun al părinţilor. În lipsa unui atare acord, decide autoritatea tutelară locală.

(4) Schimbarea numelui de familie şi/sau a prenumelui copilului care a atins vîrsta de 10 ani se face, în toate cazurile, cu acordul acestuia.

6 ianuarie 2024