Schimbarea numelui de familie la copil

5 mai 2017 322

In cazul in care parintii sunt divortati,iar copilul de 16 ani vrea sa treaca la numele de familie a mamei, este nevoie de acordul tatalui? Prin ce procedura se poate de efectuat? Multumesc!

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Dumitru Barbaroș
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere

Salut Tatiana,

Schimbarea numelui de familie şi/sau a prenumelui persoanei care nu a atins majoratul se soluţionează cu acordul părinţilor, adoptatorilor sau tutorelui acesteia, cu excepţia cazurilor obţinerii capacităţii depline de exerciţiu de către solicitant pînă la atingerea majoratului, în modul prevăzut de lege.

Procedura de schimbare a numelui o găsiți în... mai detaliat legea privind actele de stare civilă - http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&id=312727 la articolele 49-53

5 mai 2017
  • Student
  • Dreptul civil

Buna ziua.
In cazul dumneavoastra copilul poate cere personal schimbarea numelui/prenumelui adresindu-se printr-o cerere la oficiul starii civile din raza teritoriala al domiciliului.
Astfel, potrivit legii privind actele de stare civilă al RM
Articolul 49. Schimbarea numelui de familie şi/sau a prenumelui
(1) Persoana care a împlinit... mai detaliat vîrsta de 16 ani are dreptul să-şi schimbe numele de familie şi/sau prenumele.
(2) Cererea de schimbare a numelui şi/sau a prenumelui se depune la oficiul stare civilă în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul solicitantul.
Articolul 50. Modul de înregistrare a schimbării numelui
de familie şi/sau a prenumelui
(1) Cererea de schimbare a numelui de familie şi/sau a prenumelui se examinează de către oficiul stare civilă în termen de 2 luni din ziua depunerii actelor necesare. Dacă există motive întemeiate (primirea cu întîrziere a copiilor de pe actele de stare civilă necesare pentru organizarea dosarului, a avizului poliţiei etc.), şeful oficiului stare civilă poate prelungi acest termen pînă la 3 luni.
(2) Dacă actele de stare civilă care urmează a fi rectificate în legătură cu schimbarea numelui de familie şi/sau a prenumelui nu s-au păstrat, oficiul stare civilă va soluţiona problema în cauză numai după reconstituirea, în modul stabilit, a actelor pierdute.
(3) Dacă în actele de stare civilă anexate la cererea de schimbare a numelui de familie şi/sau a prenumelui vor fi identificate contradicţii, date incorecte, acestea urmează a fi înlăturate şi/sau rectificate în modul stabilit.
(4) Dacă există necesitatea reconstituirii sau rectificării actelor de stare civilă, termenul prevăzut pentru examinarea cererii de schimbare a numelui de familie şi/sau a prenumelui va fi prelungit, ţinîndu-se cont de termenele stabilite pentru reconstituirea şi rectificarea actelor.
(5) După examinarea dosarului cu privire la schimbarea numelui de familie şi/sau a prenumelui, şeful oficiului stare civilă întocmeşte, în două exemplare, concluzia respectivă, care urmează a fi aprobată de către Serviciul Stare Civilă. După aprobarea concluziei, se va întocmi actul de stare civilă respectiv.
(6) Dacă cererea de schimbare a numelui de familie şi/sau a prenumelui este respinsă, oficiul stare civilă, la cererea solicitantului, va comunica în scris motivul respingerii. Actele anexate la cerere vor fi restituite solicitantului.

5 mai 2017