Schimbarea prenumelui copilului minor

11 iunie 2020 28

Buna ziua. Am un copil minor si vreau sa-i schimb prenumele pentru ca acesta e neobisnuit si copilul se streseaza din cauza asta. Pot sa depun cererea fara prezenta tatalui? Suntem casatoriti, dar el nu are posibilitatea sa vina cu noi la OSC. Si a 2 intrebare: daca am depus dosarul pentru cetatenia romana, vom avea probleme cu documentele la schimbarea numelui baiatului? Am primit deja scrisoare pentru depunerea juramantului. Mersi anticipat!

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Vitalie Onofrei
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Contravenţii rutiere
  • Alte domenii

Buna
Codul familiei prevede că
Schimbarea numelui de familie şi prenumelui copilului
(1) În baza cererii comune a părinţilor (sau a unuia dintre ei), organul stare civilă poate schimba numele de familie şi/sau prenumele copilului care nu a atins vîrsta de... mai detaliat 16 ani.
(2) În caz de litigiu între părinţi, problema privind schimbarea numelui de familie şi/sau a prenumelui copilului este soluţionată de către organul stare civilă, cu concursul autorităţii tutelare locale în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul minorul, ţinîndu-se cont în exclusivitate de interesele copilului.
(3) Schimbarea numelui de familie al ambilor părinţi atrage după sine schimbarea numelui de familie al copilului, iar în cazul schimbării numelui de familie al unuia dintre părinţi, numele de familie al copilului poate fi schimbat în baza acordului comun al părinţilor. În lipsa unui atare acord, decide autoritatea tutelară locală.
(4) Schimbarea numelui de familie şi/sau a prenumelui copilului care a atins vîrsta de 10 ani se face, în toate cazurile, cu acordul acestuia.

12 iunie 2020