Scutirea de serviciul militar in termen

21 iulie 2021 14

Buna ziua. Fratele meu in varsta de 21 ani este obligat sa faca armata in situatia in care tatal este decedat deja de 5 ani. Mama este singura acasa si el este cel care o ajuta. Eu cu familia suntem plecati peste hotarele tarii. Alti membri in familie nu sunt. Mentionez ca am citit in lege, dar nu-mi este clar daca fratele meu se califica pentru a fi scutit de serviciul militar. Multumesc.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Cătălin Avxentiev
  • Student
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul afacerilor

Bună ziua,
Articolul 31. Amînarea încorporării în serviciul militar în termen
(1) Amînarea încorporării în serviciul militar în termen se acordă recruţilor de către comisiile de recrutare-încorporare din motive familiale, de sănătate, în legătură cu necesitatea continuării studiilor, desfăşurării activităţii de deputat în Parlament sau consilier al autorităţii administraţiei publice... mai detaliat locale de nivelul al doilea, precum şi în cazurile prevăzute la alin.(6).
(2) Amînarea încorporării în serviciul militar în termen din motive familiale se acordă recrutului care:
a) are la întreţinere părinţi (foşti tutori, curatori) inapţi pentru muncă, dacă aceştia nu sînt întreţinuţi de stat şi nu există alte persoane care locuiesc împreună cu ei şi care, conform legii, sînt obligate să-i întreţină. În sensul prezentei legi, părinţii (foştii tutori, curatori) sînt consideraţi inapţi pentru muncă dacă sînt invalizi de gradul I sau II ori au atins limita de vîrstă care le acordă dreptul la pensionare;
b) are soţie invalid de gradul I sau II;
c) are la întreţinere unul sau mai mulţi copii pînă la 8 ani;
d) are la întreţinere fraţi, surori care nu au atins vîrsta de 18 ani sau mai în vîrstă, dar care sînt invalizi de gradul I sau II, dacă aceştia nu sînt întreţinuţi de stat şi nici de alte persoane care, conform legii, sînt obligate să-i întreţină;
e) are un singur părinte cu doi sau mai mulţi copii pînă la 8 ani.

Ca urmare, dacă mama este inaptă de muncă din cauza invalidității de gradul I ori II sau a atins vârstă care îi acordă dreptul la pensionare, încorporarea în termen este amânată.

22 iulie 2021