Se considera perchezitie daca politistul de patrulare cere si insista sa deschid portbagajul automobilului?

1 aprilie 2023 50

Buna ziua. Se considera perchezitie atunci cand politistul de patrulare solicita sa ”se uite” in interiorul automobilului (microbuz), mai exact cere sa fie deschise usile din spate pentru a se uita in interior? Are dreptul politistul sa ceara asa ceva, la o oprire cu control de rutina: acte, permis etc.? Agentul sustine ca nu face perchezitie, doar un control vizual. Nu atinge nimic. Ce acte trebuie sa intocmeasca politistul pentru ca actiunea lui sa fie legala?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Tatiana Scobiola
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Alte contravenţii
  • Alte domenii

Bună. Percheziția se efectuează doar în temeiul unei ordonanțe a procurorului, cu autorizarea judecătorului de instrucție.
În acest caz, acțiunile polițistului reprezintă un control, însă orice acțiune care poate restrânge drepturile persoanei trebuie să aibă un motiv întemeiat (exemplu: bănuiala rezonabilă privind încălcarea legislației contravenționale, penale, etc).
Conform Legii nr. 320 din... mai detaliat 27-12-2012 cu privire la activitatea Poliţiei şi statutul poliţistului:
Polițistul este obligat să informeze persoana căreia i se adresează despre scopul şi motivul adresării; în cazul aplicării unor măsuri de natură să restrîngă drepturile şi libertăţile persoanei, să aducă la cunoştinţa acesteia cauza şi temeiurile de aplicare a măsurilor de rigoare, precum şi drepturile şi obligaţiile apărute în aceste condiţii.

Polițistul întocmește proces-verbal și descrie în el acțiunile întreprinse și motivele, dar în acest caz nu persistă legalitatea acțiunilor polițistului în exercitarea atribuțiilor de serviciu.

3 aprilie 2023