Se poate aplica liberarea de răspundere penală în legătură cu căinţa activă?

17 august 2017 243

Bună ziua. Sunt învinuit pe art. 179 alin. (1) si art. 287 alin. (1) Cod Penal RM. Partea vătamata e de acord la împacare art 179 al1 + prejudiciu la art. 287, eu sunt de acord.
Se poate aplica Articolul 57. Liberarea de răspundere penală în legătură cu căinţa activă
(1) Persoana care pentru prima oară a săvîrşit o infracţiune uşoară sau mai puţin gravă poate fi liberată de răspundere penală dacă ea, după săvîrşirea infracţiunii, s-a autodenunţat de bună voie, a contribuit activ la descoperirea acesteia, a compensat valoarea daunei materiale cauzate sau, în alt mod, a reparat prejudiciul pricinuit de infracţiune.
Nu sunt minor, activez în cîmpul muncii. Mi se cere avocat privat? Mulțumim anticipat.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul muncii
  • Contravenţii rutiere
  • Alte contravenţii

Buna seara!

Daca sunt intrunite toate conditiile cerute de art. 57 Cod penal, in special conditia autodenuntarii benevole (care, deseori nu este prezenta), atunci sunt premisele necesare pentru aplicarea respectivei norme. INSA, liberarea de raspundere penala in baza art. 57 Cod penal este la discretia instantei de judecata (dupa caz,... mai detaliat a procurorului). Acest lucru rezulta din cuvantul "poate" utilizat de legiuitor in textul normei. Aceasta inseamna ca instanta de judecata (dupa caz, procurorul ) va tine cont de unele circumstante suplimentare in vederea aplicarii sau neaplicarii art. 57 Cod penal.

Practica judiciara demonstreaza ca instantele de judecata aplica rareori art. 57 Cod penal.

Cu respect,
Copetchi Stanislav

17 august 2017