Se poate de instalat leduri cu lupă?

13 iunie 2019 18

Buna ziua. As vrea sa știu dacă se poate de instalat leduri cu lupă la masina? Mersi mult!

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Nicolae Ilco (Calin)
  • Parajurist
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Alte contravenţii

Salutare

Legea nu prevede un aşa dispozitiv de iluminare cu denumirea de „leduri cu lupă”, vedeţi în link-ul de mai jos „Reglementarea tehnică privind omologarea autovehiculelor şi certificarea componentelor acestora” şi, încercaţi să identificaţi dispozitivul de iluminare la care vă referiţi, atrageţi atenţia la Cap. 1.3. „Cerinţe privind dispozitivele de iluminare... mai detaliat şi semnalizare luminoasă”, iată unele din prevederile capitolului sus-menţionat referitor la cerinţele privind dispozitivele de iluminare:

1.3.3. Se admite prezenţa lampăurilor proiectoare sau proiectorului orientabil, în cazul în care
acestea sunt prevăzute de construcţia autovehiculului unic.
1.3.4. Fiecare dintre dispozitivele de iluminare şi semnalizare luminoasă trebuie să fie amplasate în aşa mod, ca să aibă suprafaţă vizibilă. Cel puţin 50 % din suprafaţa vizibilă trebuie să fie vizibile din orice punct în limitele unghiurilor de vizibilitate corespunzătoare. Sub suprafaţă vizibilă se înţelege suprafaţa emiţătoare de lumină a lămpii, care poate fi vizibilă sub aceste unghiuri de observaţie, în cazul în care nu există nici o interferenţă pentru monitorizare din alte părţi ale autovehiculului unic. Sub suprafaţă emiţătoare de lumină se înţelege suprafaţa exterioară a corpului dispersorului, totodată lumina pe dispersor cade nemijlocit de la lampă şi de la reflector; în alampăă de aceasta, dispersorul împreună cu lampa definesc culoarea luminii corespunzătoare.
1.3.5. Toate lămpile de poziţie faţă şi spate, lămpile indicatoare de direcţie faţă şi spate, precum şi catadioptrii spate trebuie păstreze o parte a suprafeţei vizibile, la monitorizarea nemijlocită din faţă sau, în cazuri corespunzătoare, din spate, atunci când fiecare uşă, capacul portbagajului si capota se află într-o poziţie maxim deschisă fixă.

Mai multe detalii găsiţi aici:

http://www.justice.gov.md/file/Centrul%20de%20armonizare%20a%20legislatiei/Baza%20de%20date/Materiale%202010/Acte/PHG%20omologarea/PHG%20omologarea.pdf

Servus

13 iunie 2019