Se poate de privatizat camerele in care locuim de 15 ani?

26 mai 2017 42

Locuim cu familia compusa din 4pers. intr-un camin din Balti, ce apartine de Colegiul de Industii Usoare. In camin locuiesc numai familii, reparatiile care le facem le facem din contul nostru, ajutor de la colegiu nu avem nimic, plata o platim toata chiar si mai mult decat in oras. Dorim s-a privatizam pentru ca sa fie spatiul nostru locativ, fiindca nu avem posibilitati de a cumpara un apartament sau casa. Ajutati-ne, va rog, daca e posibil, cu aceasta intrebare.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Spațiile locative din cămine nu pot fi privatizate.
art. 5alin. (2) din Legea privatizarii fondului de locuinte - http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&id=316437
art. 25 alin. (3) din Legea cu privire la locuinte - http://lex.justice.md/md/358764/
Totodata, atrageți atenția și la art. 59 alin. (4) din Legea cu privire la locuinte.... mai detaliat Contractul de locațiune Vă asigură dreptul de a locui în cămin. Este adevărat, nu vă acordă dreptul de proprietate, dar încheindu-l pe perioade succesive de 5 ani, veți avea totuși siguranța acestui acoperiș. Deci, întreprindeți de pe acum măsurile pentru reîncheierea Contractului de locațiune. art. 32 - 43 din Legea cu privire la locuințe prevede expres ce trebuie să conțină acest Contract. Recomand să îl redactați cu ajutorul unui jurist/avocat. După, vedeți cine are calitatea de proprietar, pentru a ști unde să vă adresați pentru a prezenta spre semnare Contractul de locațiune. Este evident că ar trebui să îl semnați cît mai aproape de 31 mai 2018, pentru că termenul de 5 ani al locațiunii să înceapă cît mai tîrziu. Dar nu lăsați totul pentru ultimele zile. Mult succes!

26 mai 2017