Sechestru pe bunurile persoanei garante

19 aprilie 2018 192

Buna ziua. A fost luat un credit, care nu a fost rambursat la timp. La calcularea amenzii, a aparut un conflict intre creditor si beneficiar, dupa care au mers in judecata. Decizia judecatorului din raion (cu toate ca dosarul teoretic trebuia sa ajunga la Chisinau) a fost in favoarea creditorului, dupa care executorul judecatoresc a pus sechestru pe contul si bunurile beneficiarului, dar si pe contul si bunurile persoanei garante (eu). Fara ca sa fiu preintampinat intr-un mod oarecare, m-am trezit cu balanta contului in minus, contul pe care imi este transferat salariul lunar. As dori sa aflu cat e de legala procedura data, in cazul cand trebuie sa rambursez fortat, ca persoana garanta, mai mult de jumatate de an, suma secherstrata cu 100% din salariul meu lunar?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Igor Brinișter
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii
  • Dreptul muncii
  • Alte contravenţii

Buna Alexandru,
În cazul în care dvs aveți calitatea de fidejusor (garant), există o hotărâre judectorească definitivă prin care s-a dispus incasarea în mod solidar, iar creditorul a pus titlul executoriu în executare, executorul judecătoresc este în drept să aplice sechestrul pe bunurile mobile/imobile, mijloacele bănești de pe conturile bancare în... mai detaliat limita sumei ce trebuie să o incaseze în baza titlului executoriu.
Cât privește mărimea reținerilor din salariu acesta acționează abuzînd de drepturile sale.
Mergeți la bancă și solicitați o confirmare că acesta este un card salarial.
Totodată, solicitați de la angajatorul dvs o confirmare a faptului că acesta vă transferă salariul anume la acest cont de card salarial.
Ulterior cu aceste informații mergeți la executorul judecătoresc și solicitații ridicarea sechestrului de pe card și de pe mijloacele bănești de pe card.
În cazul în care refuză depuneți o plângere la Uniunea Națională A executorilor Judecătorești (dacă refuză să ridice sechestrul riscă să fie sancționat cu o amendă de până la 12000 lei, iar dacă a mai avut sau are abateri poate chiar să-i fie retrasă licența).
Trebuie să comunicați executorului judecătoresc cine este angajatorul dvs, dacă aveți mai mulți pe toți, precum și datele de contact ale acestora, inclusiv și codul fiscal.
De altfel, executorul judecătoresc poate cere angajatorilor să vă oprească lunar cota procentuală din salariu și să o transfere pe contul executorului judecătoresc.

Mai jos vedeți câteva prevederi din Codul de executare al RM:
http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=336538

Articolul 105. Urmărirea salariului şi a altor venituri ale debitorului
(1) Salariul şi alte venituri băneşti ale debitorului pot fi urmărite în baza documentelor executorii în cazul în care:
a) se execută hotărîrile privind încasările periodice (pensia de întreţinere, repararea prejudiciilor cauzate prin schilodire sau prin o altă vătămare a sănătăţii, în legătură cu pierderea întreţinătorului etc.);
b) suma urmărită nu depăşeşte 150 de unităţi convenţionale dacă debitorul lucrează;
c) debitorul nu are bunuri sau bunurile lui nu sînt suficiente pentru a acoperi întreaga sumă urmărită;
d) în alte cazuri, la cererea creditorului.
(2) Persoanele fizice şi juridice sînt obligate, la cererea executorului judecătoresc, să prezinte în termen informaţii despre cîştigul lunar şi despre alte venituri ale debitorului.

Articolul 106. Cuantumul reţinerilor din salariul şi din alte venituri ale debitorului
(1) Cuantumul reţinerilor din salariu şi din alte venituri se calculează din suma pe care debitorul urmează să o primească.
(2) Din salariul şi din alte venituri ale debitorului pot fi reţinute, în baza unui document executoriu, nu mai mult de 20%, iar în baza cîtorva documente executorii, nu mai mult de 50% din cuantumul lor pînă la achitarea deplină a sumei urmărite.
(3) În caz de urmărire a pensiei de întreţinere, a sumelor pentru repararea prejudiciului cauzat prin schilodire sau prin o altă vătămare a sănătăţii, precum şi în legătură cu pierderea întreţinătorului, şi a sumelor pentru repararea daunei cauzate prin tîlhărie sau prin sustragere de bunuri, reţinerea constituie nu mai mult de 70% din salariu şi din alte venituri.
(4) Dispoziţiile prezentului articol se aplică şi în privinţa burselor, pensiilor de orice fel, precum şi a sumelor cuvenite în baza dreptului de autor, a dreptului de inventator sau de inovator.

20 aprilie 2018