Sechestru pe card salarial si sustragerea integrala a salariului

4 octombrie 2021 51

Buna ziua. Am luat mai multe imprumuturi care nu au fost achitate la timp. In temeiul incheierii emise de executorul judecatoresc, suma datoriei a fost pusa integral in minus pe contul bancar pe care primesc salariu. Incheierea a fost emisa pe 03.09.21, dar eu am observat sechestrul doar cu o zi inainte de achitarea salariului (pe 27.09.21). Salariul nu a acoperit in totalitate datoria. Am apelat executorul si am intrebat cum pot sa achit datoria in transe, deoarece raman fara niciun venit si acesta mi-a spus ca deja e tarziu si banii au fost trimisi la creditori. Ca urmare raman fara venituri inca 2-3 luni. De ce nu mi-au oprit din salariu doar 20-30%?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul muncii

Buna dl. Sergiu, v-ați adresat înscris cu o cerere la executor, el trebuia să vă răspundă tot înscris din ce motive a procedat, deoarece conform Codului executorului DVS aveți dreptul să cereți ceia ce ați menționat 20-30 %. Articolul 106. Cuantumul reţinerilor din salariul şi... mai detaliat din alte venituri ale debitorului
(1) Cuantumul reţinerilor din salariu şi din alte venituri se calculează din suma pe care debitorul urmează să o primească.
(2) Din salariul şi din alte venituri ale debitorului pot fi reţinute, în baza unui document executoriu, nu mai mult de 20%, iar în baza cîtorva documente executorii, nu mai mult de 50% din cuantumul lor pînă la achitarea deplină a sumei urmărite.
(3) În caz de urmărire a pensiei de întreţinere, a sumelor pentru repararea prejudiciului cauzat prin schilodire sau prin o altă vătămare a sănătăţii, precum şi în legătură cu pierderea întreţinătorului, şi a sumelor pentru repararea daunei cauzate prin tîlhărie sau prin sustragere de bunuri, reţinerea constituie nu mai mult de 70% din salariu şi din alte venituri.
(4) Dispoziţiile prezentului articol se aplică şi în privinţa burselor, pensiilor de orice fel, precum şi a sumelor cuvenite în baza dreptului de autor, a dreptului de inventator sau de inovator.

6 octombrie 2021