Sevice centru

10 iulie 2019 35

Am lasat laptopul la un service centru, iar mai apoi, peste cateva ore, primesc pe mail ca cineva a incercat sa reseteze parola la contul meu de Facebook (eu nu am solicitat, era indicat alt ip si un browser de care nu ma folosesc). Pe o posta electronica in istoria logarii era indicat acelasi ip de pe care s-a incercat resetarea parolei contului de Facebook si indicat faptul ca dupa ce mi-am restabilit contul, acea adresa ip a intrat pe mail si a mutat cateva mesaje in cosul de gunoi (presupun ca mesajele in care era mentionata cererea de resetare a parolei de pe acel ip). Avand acces la posta si pentru ca am observat mesajul de la Facebook un pic cam tarziu, nu stiu ce au reusit sau ce incercau sa faca.
Nu pot demontra ca anume ei au incercat sa faca ceva, dar adresa ip implicata este localizata in Chisinau si apartine unei organizatii din centrul capitalei (nu a service centrului). Ce pot face in cazul dat?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Nicolae Ilco (Calin)
  • Parajurist
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Alte contravenţii

Salutare

Adresaţi o plîngere la poliţie invocînd alin. 1/1, art. 177, Codul Penal:

Articolul 177. Încălcarea inviolabilităţii vieţii personale
(1) Culegerea ilegală sau răspîndirea cu bună-ştiinţă a informaţiilor, ocrotite de lege, despre viaţa personală ce constituie secret personal sau familial al... mai detaliat altei persoane fără consimţămîntul ei
se pedepseşte cu amendă în mărime de pînă la 650 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore.
(1/1) Culegerea ilegală a informaţiilor menţionate la alin.(1), fără consimţămîntul persoanei, cu utilizarea mijloacelor tehnice speciale destinate pentru obţinerea ascunsă a informaţiei, se pedepseşte cu amendă în mărime de la 550 la 750 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 200 la 240 de ore.
(2) Răspîndirea informaţiilor menţionate la alin.(1):
a) într-un discurs public, prin mass-media;
b) prin folosirea intenţionată a situaţiei de serviciu
se pedepseşte cu amendă în mărime de la 550 la 850 unităţi convenţionale sau cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de 1 an, sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, cu amendă, aplicată persoanei juridice, în mărime de la 2000 la 3000 unităţi convenţionale.

Servus

11 iulie 2019