Șofatul cu permisul anunțat nevalabil și neschimbat la timp

18 septembrie 2022 134

Bună ziua. Dețin permis de conducere emis încă pe timpul URSS, mai exact în 1991. Conduc cu acesta și în prezent. Trec regulat testarea tehnică și nu au fost probleme. Recent am aflat că acest tip de permise a fost declarat nevalabil încă în 1999. Faptul că nu l-am preschimbat la timp presupune că mi-am păstrat dreptul de a conduce vehicule? Ori nu am acest drept? Sunt invalid de gradul 1. Este o lege care nu permite ridicarea permisului de conducere de la invalizii cu dizabilități severe locomotorii. În cazul șofatului cu el, poate cineva să-mi invoce că mă aflu la volan cu permis nevalabil, adică fără permis? E posibil să mă sancționeze?

Comentariile juriștilor 6

Descărcaţi discuția
Vitalie Onofrei
 • Avocat
 • Dreptul civil
 • Dreptul imobiliar
 • Dreptul afacerilor
 • Alte domenii
 • Dreptul muncii

Bună ziua
deci, așa și rezultă potrivit pct. 1 din HG 571 din 21.06.1999
Se consideră nevalabile, începînd cu 1 septembrie 1999, permisele de conducere auto şi certificatele de înmatriculare a vehiculelor, eliberate pînă la punerea în aplicare a tipurilor

mecanolizibile de permis de conducere şi certificat de înmatriculare a mijloacelor de transport,... mai detaliat aprobate prin Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova nr. 778 din 20 noiembrie 1995
Lacaz, poliția nu amendează, cel puțin nu am întîlnit sancțiuni de genul, dar, spre exemplu în domeniul asigurărilor, atît timp cît actul (permisul) este considerat nevalabil, se constată că încălcați condițiile de deținere „persoana răspunzătoare de producerea accidentului conducea autovehiculul fără permis de conducere, cu încălcarea regulilor privind permisul de conducere, sau în decursul termenului de aplicare a măsurii de siguranță privind ridicarea provizorie a permisului de conducere” astfel, eventual dacă sunteți vinovat în comiterea unui accident ruter, compania de asigurări v-a achita despăgubireade asigurare, ulterior fiind în drept să acționeze în regres față de dvs pentru a încasa suma.
Propun să preschimbați permisul de conducere pentru ca acesta să corespundă rigorilor, astfel evitați situații nedorite.

19 septembrie 2022
Gheorghe Salcutanu

Bună ziua. La ziua de azi se poate și fără de permis de circulat, numai să ai buletinul cu tine. Permisul de forma dată e nevalabil, nu și dreptul de a conduce un vehicul. Conducere fără de permis e când ți-l-au luat după o judecată. Dacă greșesc - lămuriți-mă...

19 septembrie 2022
Vitalie Onofrei
 • Avocat
 • Dreptul civil
 • Dreptul imobiliar
 • Dreptul afacerilor
 • Alte domenii
 • Dreptul muncii

Buna, da, aveți dreptate, doar ca sunt incurcate puțin situațiile, pentru control al poliției este de ajuns un act de identitate, dar spre exemplu cazului cu compania de asigurări, va fi cazul sa prezentați actele și anume permisul, astfel daca prezentați pe cel sovietic, incalcați norma legală.
Nu vorbim acum de... mai detaliat dreptul de a conduce auto, acest drept nu il contestă nimeni, vorbim despre valabilitatea actului adică a permisului care reieșind din modificările legale, in formatul eliberat de URSS se consideră ne valabil.
Adică, aveți dreptul de a conduce, doar că forma actului este a unei țări care nu există și nici nu e recunoscut incepind cu 1999

19 septembrie 2022
Gheorghe Salcutanu

Salut! Dar ce are asta cu anularea asigurării de răspunderea civilă? Anularea asigurării are loc în 3 cazuri concrete: 1) Accident intenționat; 2) Șofer beat: 3) Condus fără de permis, când șoferului i sa ridicat permisul ca pedeapsă pentru unele încălcări și el a urcat din nou la volan fără... mai detaliat a avea acest drept. În cazul meu, mi se pare, că asigurătorul nu prea are temei sa înainteze acțiune de regres pe motiv de lipsă de permis. Mie nimeni nu mi la ridicat. E anulată forma permisului nu și dreptul de a conduce! Cum aș putea eu, invalid de gradul I, persoană cu dizabilități severe, aflată la limita sărăciei, să mă apăr de asemenea încercare de a mă jefui? Pentru ce am mai plătit regulat, 35 de ani la rând , revizia tehnică și asigurarea răspunderii civile?

20 septembrie 2022
Vitalie Onofrei
 • Avocat
 • Dreptul civil
 • Dreptul imobiliar
 • Dreptul afacerilor
 • Alte domenii
 • Dreptul muncii

Nu este vorba de anulare, nici o tangență și nici nu am enunțat asta, vedeți art 29 legea 414 RCA, este vorba de incalcarea regulilor de deținere a permisului, adica actul este declarat prin lege drept nevalabil.
Nu vad sensul sa intru in polemici, am dat un exemplu pe care ați... mai detaliat solicitat, dece și cum așa a hotărât legiuitorul, toate întrebările la Parlament.

20 septembrie 2022
Gheorghe Salcutanu

Eu mă zbat ca peștele pe tigaie căutând ieșirea din situația dată. Caut un ajutor. La cine nu m-aș adresă, toți se dau cu curu la gard în fața HOȚILOR de la guvernare, care au invadat guvernul și parlamentul. Schimbă legile ca chiloții și tot în detrimentul poporului. Sau anulat... mai detaliat aproape toate înlesnirile persoanelor cu dizabilități. În schimb ei crează posturi cu salarii bune pentru sine, care cică sunt pentru susținerea persoanelor nevoiașe și huzuresc dea binelea pe spinarea invalizilor...

21 septembrie 2022