Soferul masinii acdinetate nu plateste prejudiciul proprietarului masinii accidentate

10 august 2016 77

Detin in proprietate un automobil, pe taxi. Soferul a accidentat automobilul si mi-a intocmit o recepisa, precum ca imi va restitui suma prejudiciului de 5000 lei. Conform caror norme urmeaza sa depun actiunea in judecata?

Jurist comments 3

Download discussion
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Bună ziua,
Înainte de a depune cererea de chemare în judecată, notificați-l pe debitor despre faptul că solicitați rambursarea sumei în termen de 7 zile. Notificarea expediați la adresa de domiciliu a debitorului, prin scrisoare recomandată cu aviz de recepție.
După ce expiră termenul acordat în notificare, iar debitorul nu își... mai detaliat onorează obligațiile asumate, sunteți în drept să depuneți Cerere de eliberare a Ordonanței judecătorești, în instanța de la domiciliul pîrîtului (debitorului) - conform prevederilor art. 344 - 354 Cod de Procedură Civilă.
La cerere anexați avizul de recepție al notificării, recipisa, dovada plății taxei de stat (150 lei).
Ulterior, după ce veți avea Ordonanța judecătorească în vigoare, o puteți depune la oricare executor judecătoresc, pentru ca acesta să inițieze procedura de executare silită, inclusiv prin urmărirea bunurilor debitorului, aplicarea interdicțiilor față de acesta, etc.

10 august 2016

Silviu Potirniche
Problema nu e in procedura ,ci in norma legala care prevede rambursarea sumei ,dat fiind faptul ca acesta nu este un contract de imprumut ..ce fel de obligatie este , ce norma aplic?

10 august 2016
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Tatiana Mutruc,
Normele legale principale în temeiul căreia veți solicita încasarea sumei - este art. 514, 572 și art. 1398 alin. (1) Cod Civil .
Nu este vorba de un contract de împrumut, nici nu am spus asta. Însă, este vorba despre o obligație contractuală, or recipisa este un act juridic,... mai detaliat în baza căruia va putea fi solicitată încasarea sumei, în procedură specială, chiar fără a intra în detalii ce țin de probarea cauzării prejudiciului. Adică, strict în baza recipisei, nefiind necesar să demonstrați răspunderea civilă delictuală (art. 1398 Cod Civil), ci doar răspunderea civilă contractuală (art. 514 și 572 Cod Civil)

10 august 2016