Sotul ma ameninta ca-mi ia copilul

20 ianuarie 2018 194

Avem un copil de 6 luni, dar vreau divort din cauza violentei emotionale. De 3 luni nu locuim impreuna. El nu lucreaza, eu lucrez cite jumate de zi (neoficial), copilul e cu mama mea. Cum pot sa protejez copilul, daca atunci cind il ia la plimbare, il aduce foarte nervos si capricios? Si cum pot fi sigura ca ramine cu mine. In plus, cum as putea sa minimalizez intilnirile lor pentru a nu-l trauma cu vorbe de genul "mama nu are grija de tine" (am auzit cind i-a spus asta)? Cum pot sa demonstrez violenta emotionala si verbala (mama si sora lui nu vor confirma asta)?

Jurist comments 2

Download discussion
Igor Brinișter
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii
  • Dreptul muncii
  • Alte contravenţii

Bună seara Dna Anastasia,
În situația Dvs., urmează să vă adresați cu o cerere de chemare în judecată privind desfacerea căsătoriei, stabilirea domiciliului copilului minor și încasarea pensiei de întreținere pentru copilul minor.
Taxa de stat care trebuie să o achitați este de140 lei șise constiuite din:
- 40 lei - taxa de... mai detaliat stat pentru desfacerea căsătoriei;
- 100 lei - taxa de stat pentru stabilirea domiciliului copilului minor;
- pentru incasarea pensiei de întreținere nu trebuie să achitați taxa de stat.

Astfel, cerințele pe care trebuie să le înaintați sunt:
1. Desfacerea căsătoriei încheiate între Dvs și soț.
2. Stabilirea domiciliului copilului minor cu Dvs.
3. Incasarea pensiei de întreținere pentru copilul minor.
4. Incasarea cheltuielilor de judecată, care se constituie din: taxa de stat achitată, cheltuieli de asistență juridică (în cazul în care apelați la un avocat/avocat stagiar care o să vă elibereze bon de plată pentru serviciile sale), precum și alte cheltuieli ce pot să apară în legătură cu acest proces (ex.: cheltuieli de transport, în dependență de instanța competentă să examineze cauza, trebuie să anexați biletul/bonul de casă).

Cererea de chemare în judecată trebuie să o depuneți în cancelaria instanței de judecată 3 exemplare sau puteți să o expediați printr-o scrisoare recomandată însoțită de un avizde recepție, ce vi se întoarce la Dvs. și confirmă recepționarea cererii de către instanța de judecată. Un exemplar al cererii de chemare în judecată și anexelor trebuie să vă râmână și Dvs.
La cererea de chemare în judecată anexați: certificatul de căsătorie (în original), ordinul de plată a taxei de stat (în original), copia biletinului de identitate al Dvs., copia certificatului de naștere al copilului, și informația privind ultima viza de reședință sau domiciliu al soțului.
Cererea de chemare în judecată o puteți depune la sediul instanței judecătorești în raza căreia aveți viza de reședință sau domiciliu unde sunteți înregistrată Dvs. sau la sediul instanței în raza căruia își are viza de reședință sau domiciliul pârâtul (soțul).
Toate copiile depuse trebuie să fie certificate de către un avocat/avocat stagiar, autentificate notarial sau pot autenticitatea acestora o confirmați Dvs. pe propria răspundere și doar în cazul în care ați văzut originalul actelor și dispuneți de originale.

De asemenea, în cererea de chemare în judecată urmează să indicați autoritatea tutelară, reprezentantul căreia va veni la atât la Dvs, acasă, cât și la pârât să verifice condițiile de trai.Ulterior, autoritatea tutelară întocmește un raport care îl prezintă instanței de judecată (judecătorului) care examinează cauza Dvs.

Durata procedurilor judiciare depinde de mai mulți factori precum ar fi respectarea procedurii de citare legală, recepționarea citațiilor, comportamentul părților la proces (aceștia solicită sau nu amânarea ședințelor de judecată), cât de încărcat este judecătorul care va examina cauza.
Actualmente durata procedurii în acest tip de cauze s-a extins din cauza introducerii procedurii de mediere judiciară obligatorie, care în cel mai bun caz extinde durata cu cel puțin 2-3 luni.
De asemenea, în cazul în care soțul va solicita acordarea unui termen pentru conciliere instanța, în dependență de ce va decide instanța acest termen nu poate fi mai mic de 1 lună, însă nu mai mult de 6 luni.
De altfel, în cazul în care una dintre părți atacă hotărârea adoptată de prima instanță, ulterior dosarul se expediază la curtea de apel care va examina apelul și va lua o decizie. Dacă, partea nu este de acord cu decizia Curții de Apel o poate contesta cu recurs.
Cât privește incasarea pensiei de întreținere pentru copil, trebuie să știți că asemenea hotărîri sunt cu executare imediată și nu va fi necesar să așteptați finalizarea dosarului pentru a merge la un executor să puneți în executare titlul executoriu emis în baza hotărârii pentru a incasa forțat pensia de întreținere pentru copilul minor.

Nu cred că ar fi posibil să vi se ofere un răspuns cert cu privire la durata procedurii, din cauza că acest lucru depinde de mai mulți factori.

Referitor la „amenințările” soțului că vă va lua copilul, vă pot comunica că instanța de judecată este cea care va hotărâ cu cineva stabilește domiciliul copilului minor.
La adoptatea hotărârii, când instanța de judecată decide cu care dintre părinți să stabilească domiciliul copilului minor acesta trebuie să ia în considerare mai mulți factori, printre care se numără interesul major al copilului minorului, veniturile soțului cu care va locui copilul, dispune părintele dat sau nu de o locuință, după caz poate fi prezentată și caracteristica acestuia, dovada veniturilor oficiale, care dintre părinți se ocupă de fapt de creșterea și educația copilului, este sau nu în stare părintele dat să-și asume asemenea obligații, precum și alți factori.

20 ianuarie 2018
Igor Brinișter
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii
  • Dreptul muncii
  • Alte contravenţii

În cazul în care unul dintre părinți manifestă violență față de copilul său, celălalt părinte este în drept să limiteze accesul și întrevederile celuilalt părinte cu copilul minor.

Totodată, părintele ce manifestă violență față de copilul său poate fi decăzut din drepturile părintești în temeiul articolulul 67 Codul familiei - „Decăderea... mai detaliat din drepturile părinteşti”:
Părinţii pot fi decăzuţi din drepturile părinteşti dacă:
a) se eschivează de la exercitarea obligaţiilor părinteşti, inclusiv de la plata pensiei de întreţinere;
b) refuză să ia copilul din maternitate sau dintr-o altă instituţie curativă, educativă, dintr-o instituţie de asistenţă socială sau alta similară;
c) fac abuz de drepturile părinteşti;
d) se comportă cu cruzime faţă de copil, aplicînd violenţa fizică sau psihică, atentează la inviolabilitatea sexuală a copilului;
e) prin comportare amorală, influenţează negativ asupra copilului;
f) suferă de alcoolism cronic sau de narcomanie;
g) au săvîrşit infracţiuni premeditate contra vieţii şi sănătăţii copiilor sau a soţului; precum şi
h) în alte cazuri cînd aceasta o cer interesele copilului.

20 ianuarie 2018