Spațiul public și înregistrările video

8 iulie 2017 2715

Cîteva întrebări la subiect.
1) Cum delimităm spațiul public de cel privat, este vreo lege care prevede expres care locuri sunt publice?
2) În ce cazuri proprietatea privată este spațiu public? Dacă ne aflăm într-un magazin, cafenea, bancă,... (proprietate privată), logic este un spațiu public, putem fi obligați să părăsim localul? Putem fi obligați sa încetăm înregistrările video dacă la intrare este scris despre faptul că este interzis să filmezi?
3) Unde este permis să facem înregistrări video, fotografii? Pot fi înregistrarile video, audio, fotografiile folosite pentru publicare, probare în instanță,...?
Din punct de vedere logic totul pare clar, însă care ar fi prevederile legale care le putem invoca? Vă mulțumesc.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Andrei Domenco
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul muncii

Salut Mihai,

Cu referire la punctul 1 și 2 te sfătui să dai citire acestui articol care foarte bine delimitează sfera publică de sfera privata. ( https://www.juridice.ro/455745/limita-dintre-dreptul-la-viata-privata-si-interesul-public-observata-prin-prisma-jurisprudentei-cedo.html ) .

Cu referire la punctul 3 și anume dacă pot înregistrările video, audio folosite pentru publicare, probare în instanță... art. 146 Cod de Procedură... mai detaliat Civilă stipulează că pentru a servi ca probe în instanță " Persoana care prezintă o înregistrare audio-video pe un suport electronic sau de altă natură ori solicită reclamarea unor astfel de înregistrări este obligată să indice persoana care a efectuat înregistrarea, timpul şi condiţiile înregistrării".
(2) Nu poate servi ca probă înregistrarea audio-video ascunsă dacă nu este permisă prin lege. ( http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&id=348338 )

Totodată dacă respectația aceste condiții și nu aduceți ingerințe în viața privată altcuiva, dvs în calitate de autor a acestor filmări/fotografii etc.. puteți să întreprindeți acțiuni de publicare a acestora .

9 iulie 2017