Spuneți-mi, va rog, care este termenul de cercetare?

17 mai 2018 123

In februarie 2016, am fost reținut și învinuit de comiterea infracțiunii prevazute de art. 241 alin. 2 și 190 alin. 5 Cod penal. A fost dispusa arestarea preventiva pe un termen de 30 de zile. Dupa acest termen, în ședința de judecata procurorul a solicitat admiterea demersului privind prelungirea arestului pe un termen de 30 de zile. Avocatul și învinuitul au solicitat respingerea, ca nefondat. In concluzie, s-a dispus a admite parțial demersul, și a înlocui arestul preventiv - cu eliberarea provizorie sub control judiciar. De atunci au trecut 2 ani și 2 luni, în care nu s-a efectuat nimic, nu știu nimic despre dosar, nu am fost chemat nici la un fel de investigații, etc...
Acum o luna în urma am hotărât cu familia sa mergem în vara undeva la odihna pe o săptămâna, (avem 3 copii), în România sau Ucraina, și cum vechile pașapoarte străine au expirat, am mers cu soția sa comandam pașapoarte biometrice. Peste o luna am mers sa le primim, unde m-au anunțat ca au primit informație de la Secția informație cu caracter penal ca pe numele meu este intentat caz penal și pentru eliberarea pasportului trebuie de prezentat niște informații. As vrea sa știu: care este termenul de cercetare, dacă ma exprim corect?
Daca cu adevărat în asa condiții nu pot sa-mi perfectez pașaport?
Si de ce nu mau anunțat in aceste 30 zile de perfecționare dar după ce trebuia sa-l primesc?
Si o ultima întrebare, cum pot afla în ce stadiu este dosarul și la cine, unde?
Mulțumesc.

Jurist comments 3

Download discussion
Gheorghe  Botezatu
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Cel mai simplu este sa va adresati (singur sau cu avocatul Dvs.) la procurorul care a participat pe cauza Dvs. cu cerere de eliberare a unui certificat ca nu aveti masuri preventive aplicate in prezent; dupa ce primiti certificatul sa va adresati cu cerere de informare asupra situatiei pe cauza.... mai detaliat Cauzele in Moldova se examineaza in termen rezonabil asa ca daca doriti ca cauza sa se finalizeze mai repede va adresati cu cerere / plingere corespunzator. Pe partea pasaportului nou - acesta trebuie sa va fie eliberat daca nu aveti masuri preventive aplicate. Asa ca dupa ce primiti certificat de la procuror va adresati la str. Iacob Hincu 3, inregistrati certificatul dupa care va adresati din nou cu cerere de perfectare a pasaportului. Pastrati chitanta de la prima achitare ca sa nu mai achitati inca o data.

17 mai 2018
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul muncii

Buna. E un paradocs timp de 2 ani şi ceva n-aţi fost deranjat, cu termenul de prescripţie. Da, procurorul care a instrumentat cauza dacă mai este poate să vă lămurească înscris soarta cauzei penale. Faceţi rost de document şi vă prezentaţi la cazierul juric cu restul documente, pentru a vă... mai detaliat elibera paşaportul. Ca atare în cererea care a s-o depuneţi procurorului, DVS să indicaţi să fie examinată într-un timp scurt, fiindcă conform Legii cu privire la petiţionare, cererile se examenează timp de olună, succese.

19 mai 2018

Multumesc pentru raspunsuri, pentru sfaturi. Chiar ca este un paradox, cum un om simplu care treaba nu a avut cu toate acestea sa razbata, sa poata sa se clarifice, mai ales in statul nostru?

21 mai 2018