Spuneți-mi, vă rog, faptul că un profesor a cerut unui elev să facă genuflexiuni pentru întârzieri la lecție, constituie temei pentru a deschide pe numele profesorului un dosar penal conform articolului 166/1 alin. 2 lit. a CP?

13 noiembrie 2019 78

Cu scopul de a responsabiliza elevii care întârziau des la lecție, la nivelul clasei de elevi se ia decizia ca elevul care întârzie să facă genuflexiuni, propunerea venind din partea elevilor. Prima zi au făcut 2 elevi, chiar amuzându-se pe seama aceasta. A doua zi, unul din ei, a planificat cu părintele acasă, ca să ia mai mulți colegi care să întârzie intenționat la lecție, iar acesta să înregistreze la telefon cum profesoara le cere să facă genuflexiuni, pentru citez ,,a-i face probleme profesoarei”. Discuția cu părintele respectiv nu a putut avea loc, deoarece a fost foarte agresiv. Acesta a sunat la 112 și a depus o plângere pe profesor, aducând drept dovadă înregistrarea audio, în care se aude vocea profesoarei care îi solicită elevului să facă genuflexiuni, rostește cuvântul 500 ( număr care a fost propus anterior de elevi ). Elevul inițial refuză să facă, motivând că îl dor picioarele, iar apoi face la insistențele profesoarei maxim 50.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Nicolae Ilco (Calin)
  • Parajurist
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Alte contravenţii

Salutare

Depinde de circumstanțe (gravitatea, modul aplicării acestor „pedepse” asupra copilului, vîrsta copilului, gradul de suferința fizică și psihică provocată în acest mod etc.). Sancţiunea minimă pentru asemenea acţiuni este prevăzută în Codul Muncii, alin. 1, lit. n, art. 86:

Articolul 86. Concedierea
(1) Concedierea – desfacerea din iniţiativa angajatorului a contractului... mai detaliat individual de muncă pe durată nedeterminată, precum şi a celui pe durată determinată – se admite pentru următoarele motive:
***
n) aplicarea, chiar şi o singură dată, de către un cadru didactic a violenţei fizice sau psihice faţă de discipoli (art.301);

Servus

13 noiembrie 2019