Stabilirea domiciliului copilului după divorț

20 mai 2022 23

Bună ziua. Am divorțat la oficiul stării civile, dar nu a fost stabilit domiciliul copilului minor. Pot face asta mai târziu? Minorul e cu mine (soția), soțul e plecat peste hotare. Soțul are acces să comunice, copilul stă cu el când vine, dar mă deranjează că depind continuu de procuri pentru ieșirea din țară, perfectarea actelor etc. Pot obține acum stabilirea domiciliului cu mine? Unde se face? Mă va scuti pe viitor de întâlniri cu fostul soț pe la notar? Mulțumesc.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Andrei Țurcan
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul penal
  • Contravenţii rutiere
  • Alte contravenţii
  • Alte domenii

Bună ziua Lucia.

Stabilirea domiciliului cu copilul minor poate fi solicitat și după divorț oricând.

Dar stabilirea domiciliului copilului cu unul din părinți nu înseamnă că puteți ieși cu copilul liber din țară fără acordul soțului. Fără acordul celuilalt părinte este imposibil de părăsit țara. Trebuie obținut acordul autentificat notarial prin... mai detaliat procură conform art. 3-4 Legii nr. 269/09.11.94 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova.

În cazul când acordul soțului nu poate fi obținut în scopul călătoriei peste hotare - urmează să vă adresați în instanța de judecată pentru ca hotărârea instanței să înlocuiască acordul soțului pentru fiecare călătorie concretă.

Urmează să explicați instanței scopul, durata și destinația călătoriei. De asemenea să precizați când vă întoarceți înapoi în RM sau dacă planificați stabilirea domiciliului în străinătate.

23 mai 2022