Stabilirea domiciliului copilului în străinătate

30 iulie 2017 267

Bună ziua. Sunt divortata, am un copil și vreau sa ma stabilesc în străinătate. As putea sa schimb domiciliul copilului fără acordul tatălui? Care sunt pașii pe care trebuie sa-i parcurg? Vă mulțumesc!

Jurist comments 1

Download discussion
Iulian Moraru
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul familiei
  • Dreptul muncii
  • Alte domenii

Bună ziua!

1.) Inițial, d-voastră ar trebui să radiați viza de domiciliu existentă la momentul de față, prin intermediul unei cereri depuse la subdiviziunea Agenției Servicii Publice, pe motiv că domiciliul este unic, pe când în cazul reședințelor nu există o asemenea restricție.cantitativă.
2.) În general, există două alternative de perfectare a... mai detaliat anumitor acte de identitate/de stare civila:
- prin intermediul relațiilor consulare sau diplomatice
- prin intermediul adresării nemijlocite organelor corespunzătoare din statul respectiv

Procedura de examinare a unor asemenea solicitări se realizează în baza prevederilor tratatelor, acordurilor bilaterale sau multilaterale de asistență juridică încheiate între Republica Moldova si aceste state. Dacă nu există asemenea tratate, se aplică nrormele de drept internațional privat cuprinse în acte normative interne.

3.) DA, este necesar acordul tatălui pentru accederea la procedura de schimbare a domiciliului minorului.

Sugestia mea este să determinați dacă există o reprezentanță consulară sau diplomatică a statului dat în Republica Moldova și să vă adresați acolo.

Dacă nu există, atunci va fi necesar să vă adresați direct organelor competente din statul în care doriți să stabiliți domiciliul minorului.

Succese!

30 iulie 2017