Stabilirea pensiei alimentare

12 martie 2018 56

O intrebare din partea fratelui meu. A divortat de prima sotie si a platit pensie alimentara pentru un copil. In prezent mai are un copil si tot plateste pensie alimentara. Intre timp, prima sotie decedeaza si primul copil revine la el (fratele meu). Spuneti-mi, va rog, care este calculul pensiei alimentare pentru al doilea copil, care traieste cu mama lui? Sau daca se dezice de copil, va mai plati pensie alimentara?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Igor Brinișter
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii
  • Dreptul muncii
  • Alte contravenţii

Buna Ecaterina,
În cazul fratelui Dvs. este posibil ca instanța de judecată să stabilească încasarea a 1/6 din toate veniturile fratelui dvs în favoarea copilului care încă locuiește cu mama sa. Această 1/6 de fapt este egală cu 1/2 din acea 1/3 prevăzută la art. 75 alin. (1) Codul Familiei.
Dacă,... mai detaliat există vreo hotărâre judecătorească potrivit căreia de la el se încasează mai mult, fratele este în drept să o acționeze în judecată pe fosta soție cu care locuiește unul dintre copiii săi și să solicite micșorarea cuantumului pensiei de întreținere până la 1/6 din toate veniturile lui, sau dacă îi este comod și nu afectează drepturile celuilalt copil care locuiește cu fratele dvs. să fie o sumă fixă lunară pentru acel copil ce locuiește cu mama sa.
Fratele dvs trebuie să știe că oricum este obligat să achite pensia de întreținere pentru copilul său până la atingerea vîrstei de 18 ani de către acesta, chiar dacă va fi decăzut din drepturile părintești, obligația de a contribui la creșterea, educația, dezvoltarea și întreținerea copiilor săi se va menține.
Nu prea am auzit în practică să existe situații în care părinții să se dezică de copii săi printr-un act oficial, iar dacă asemenea lucru s-a și întîmplat, aceasta nu presupune că persoana dată este eliberată de obligațiile sale.
Aceasta, deoarece în cazurile date se urmărește protejarea drepturilor și intereselor majore ale copiilor. Respectiv orice act/acțiune/inacțiune contrară intereselor copiilor nu poate fi acceptată ca fiind în favoarea acestora.

Există Codul familiei prevede următoarele:
Articolul 75. Cuantumul pensiei de întreţinere încasate
pentru copilul minor
(1) Pensia de întreţinere pentru copilul minor se încasează din salariul şi/sau din alte venituri ale părinţilor în mărime de 1/4 - pentru un copil, 1/3 - pentru 2 copii şi 1/2 - pentru 3 şi mai mulţi copii.
(2) Cuantumul cotelor stabilite la alin.(1) poate fi micşorat sau majorat de instanţa judecătorească, ţinîndu-se cont de starea materială şi familială a părinţilor, de alte circumstanţe importante.
(3) În cazul în care unii copii rămîn cu un părinte, iar alţii - cu celălalt, pensia de întreţinere plătită în favoarea părintelui mai puţin asigurat se stabileşte într-o sumă bănească fixă, determinată conform art.76.
Articolul 76. Încasarea pensiei de întreţinere pentru
copilul minor într-o sumă bănească fixă
(1) În cazurile cînd părintele care datorează întreţinere copilului său are un salariu şi/sau alte venituri neregulate sau fluctuabile ori primeşte salariu şi/sau alte venituri, total sau parţial, în natură, ori nu are un salariu şi/sau alte venituri, precum şi în alte cazuri cînd, din anumite motive, încasarea pensiei de întreţinere, sub forma unei cote din salariu şi/sau alte venituri, este imposibilă, dificilă sau lezează substanţial interesele uneia dintre părţi, instanţa judecătorească poate să stabilească cuantumul pensiei de întreţinere într-o sumă bănească fixă plătită lunar sau, concomitent, într-o sumă bănească fixă şi sub forma unei cote din salariu şi/sau alte venituri conform art.75.
(2) Cuantumul sumei băneşti fixe încasate în conformitate cu alin.(1) se determină de instanţa judecătorească, ţinîndu-se cont de starea materială şi familială a părţilor, de alte circumstanţe importante şi păstrîndu-se, dacă este posibil, nivelul anterior de asigurare materială a copilului.

http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=286119

12 martie 2018