Stapanul apartamentului, unde am stat in gazda, ma obliga sa achit o fereastra sparta de altcineva

2 ianuarie 2019 29

Buna. Am locuit la gazda, in orasul Chisinau, fara contract. Stapanul apartamentului mi-a luat cu forta actele de identitate. In urma unui incident, cineva a stricat o fereastra a apartamentului, care se afla la etajul 2 si acum stapanul ma obliga pe mine sa achit. Dar eu nu am nicio legatura cu spargerea geamului.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Igor Brinișter
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii
  • Dreptul penal
  • Dreptul muncii
  • Contravenţii rutiere
  • Alte contravenţii

Buna Maria,
Vă recomand să vă adresați cu o plângere direct la Poliție sau Procuratura municipiului Chișinău, oficiul Procurorului din sectorul unde ați locuit și unde vi s-au reținut actele ilegal.

Codul penal a RM - Articolul 360. Luarea, sustragerea, tăinuirea, degradarea sau distrugerea documentelor, imprimatelor, ştampilelor sau sigiliilor
... mai detaliat (1) Luarea, sustragerea, tăinuirea, degradarea sau distrugerea documentelor, imprimatelor, ştampilelor sau sigiliilor aparţinînd întreprinderilor, instituţiilor, organizaţiilor, indiferent de tipul de proprietate sau forma juridică de organizare, dacă această faptă a fost săvîrşită din interes material sau din alte motive josnice,
se pedepseşte cu amendă în mărime de pînă la 750 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 150 la 200 de ore sau cu închisoare de pînă la 3 ani.
(2) Luarea, sustragerea, tăinuirea, degradarea, distrugerea sau păstrarea buletinelor de identitate sau a altor documente importante ale persoanelor fizice, cu intenţia de a limita libertatea persoanei, inclusiv libertatea de circulaţie, sau de a o lipsi de aceasta,
se pedepseşte cu amendă în mărime de pînă la 850 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la 5 ani.

Totodată, dacă Dvs erați persoana care închiria apartamentul, iar persoana care a sctricat geamul era oaspetele Dvs. trebui să înțelegeți că Dvs. sunteți responsabilă împreună cu acea persoană.

Ar fi cazul să îi explicați proprietarului că consecințele rețineri actelor dvs de identitate sunt mai grave decât valoarea geamului! S-a putea ca acesta să înțeleagă ce riscă dacă nu vă restituie buletinul.
Totodată, ați putea să îi comunicați că pentru darea în locațiune a bunului imobil fără să declari veniturile constituie evaziune fiscală și poate fi amendat de către Serviciul Fiscal de Stat.

2 ianuarie 2019