Există un contract de vânzare-cumprare. Dreptul de a primi plata în baza acestuia a fost cesionat de către vînzător către un terț. Ulterior, contractul de vânzare-cumprare este reziliat în legătură cu neexecutarea (nelivrarea mărfii). Subzistă oare cesiunea? Cum trebuie să procedeze părțile?
1. Cesiunea subzistă. În așa caz, urmare a rezilierii, obligația de a restitui suma de bani îi revine vînzătorului, chair dacă banii i-a primit terțul. Vînzătorul cedează datoria terțului față de el cumpărătorului, iar terțul cu cumpărătorul compensează pretențiile reciproce.
2. Cesiunea dispare. Terțul este obligat să restituie cumpărătorului ceea ce a obținut fără justă cauză.
Mulțumim!
SILVIU POTÎRNICHE
Salut! In general, nu mi se pare corecta, din punct de vedere juridic, constructia contractuala pe care ati descriso. Vinzarea-cumpararea este prin definitie, un raport obligational sinalagmatic. Vinzatorul nu are numai creanta asupra pretului, dar si obligatia corelativa de a preda bunul. Respectiv, de aici si apar toate intrebarile si... mai detaliat interpretarile Dvs, or nu putea fi cesionat doar dreptul de a primi pretul bunului, iar obligatia corelativa sa nu fie preluata dar sa ramina la cedent (vinzator).
De fapt, intre cesiunea creantei si contractul din care s-a nascut creanta nu exista un raport clasic de Principal-Accesoriu, or prin cesiune de fapt se substituie o parte a Contractului (creditorul), iar acesta din urma contract (principal) continua sa existe.
Respectiv, efectul rezilierii incumba cesionarului (celui care i-a fost transmisa creanta).
Deci, obligatia de a restitui suma de bani deja achitata pentru marfa nelivrata - apartine cesionarului, char daca neexecutarea se datoreaza cedentului.