Sunt angajata contabil sef, pensionara la 16.05.2017, am solicitat concediu pt a.2017 14 zile

17 mai 2017 194

Administratorul m-a impus sa scriu cerere cu asa text: cu concedierea ulterioara din functia de contabil sef din data de 04 iunie 2017, din motivul plecarii la pensie. Fara a lucra 2 saptamini dupa concediu de a transmite contabilitatea, mi-a dat o saptamina pina la concediu sa transmit docum. altui contabil. Are dreptate administratorul dupa Codul muncii? Nu-mi incalca drepturile? Multumesc anticipat.

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Carolina Dogaru
  • Student
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Doamna Ana,

Codul Muncii prevede expres temeiurile de concediere. Totodată, temeiul de concediere pe motiv de atingere a limitei de vârstă nu se găsește prevăzut. Excepție în acest caz fac cadrele didactice şi cadrele din organizaţiile din sfera ştiinţei şi inovării, care potrivit art. 301 alin. 1 Codul Muncii pot fi... mai detaliat concediați pe acest temei.

În concluzie, angajatorul nu are dreptul să vă concedieze pe motivul atingerii vârstei de penionare iar dvs. aveți dreptul la concediu de 14 zile pentru anul 2017 (în cazul în care nu ați epuizat deja totalul de zile de concediu anual prevăzut de Codul Muncii).

În cazul în care este vorba de o demisie forțată sunt de acord cu comentariul D-nei Iulia Furtuna.

17 mai 2017
Iulia Furtuna
  • Avocat
  • Dreptul muncii
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei

Demisia (desfacerea contractului individual de munca din initiativa salariatului) este dreptul Dvs absolut si nimeni nu va poate impune sa depuneti o astfel de cerere. In cazul Dvs, dat fiind faptul ca detineti functia de contabil-sef, termenul de preaviz pentru demisie ar fi trebuit sa fie o luna de zile.... mai detaliat Dar, din cauza ca ati indicat "in legatura cu pensionarea" in cererea de demisie, angajatorul si-a "asigurat" o justificare legala pentru un termen mai redus. Ar fi bine sa aveti o discutie cu administratorul respectiv pentru a solutiona situatia pe cale amiabila, in caz contrar si daca aveti probe (inclusiv martori) care confirma faptul ca ati fost fortata sa depuneti cerere de demisie, va recomand sa va adresati la inspectia muncii si/sau in instanta de judecata. Suplimentar, va recomand sa intreprindeti toate masurile necesare pentru a asigura o tranzitie corecta a contabilitatii catre succesorul Dvs in aceasta functie (daca decideti sa nu va intoarceti la munca). In calitate de contabil purtati raspundere deplina conform legii.

18 mai 2017