Sunt eu mamă solitară sau nu?

1 iulie 2017 98

Am 2 copii, unul este fără tată în certificat de naștere. L-am născut fiind necăsătorita, am și forma N3Aa, după am născut al doilea copil, ce are pe tata în acte și poartă familia lui. Întrebarea mea este: ramin eu mamă -singură (solitară) pentru primul copil? Pot beneficia de scutiri, ajutor anume pentru primul? Unde să mă adresez? Vă mulțumesc anticipat.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Octavian Cazac
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul imobiliar

Cel mai probabil că în legislație lipsește o definiție a termenului „mamă solitară” sau condițiile pe care trebuie să le întrunească.
Sensul uzual este mamă care îngrijește de copii și nu are soț. Este incert dacă mama mai este solitară dacă ea trăiește cu un concubin, indiferent că are cu... mai detaliat el copii sau nu.
***
Dacă problema constă în scutirea de la plata pentru alimentație de la grădiniță, atunci scutirea este stabilită în Regulamentul cu privire la selectarea copiilor cu vîrsta pînă la 1 an şi asigurarea lor cu produse lactate, aprobat prin Ordinul nr.27 din 22.02.2008 al Direcţiei sănătate a Consiliului Municipal Chișinău. Din păcate acest Regulament e greu de găsit (pe www.chisinau.md el nu este).
Cel mai potrivit ar fi să scrieți o petiție la Direcția sănătate și să solicitați o copie după Regulament sau să solicitați explicații privind statutul dvs.
Este evident că, dacă vă recăsătoriți, nu mai suntem mamă solitară, chiar dacă noul soț nu a adoptat copilul și asta fiindcă în familie, efectiv, există un bărbat apt de muncă.

1 iulie 2017