Sunt obligat sa revin in tara la orice banuiala a politiei sau a procuraturii?

4 decembrie 2018 50

Buna ziua. Am asa o intrebare. In februarie 2018 am plecat din tara peste hotare. Dupa 3 luni, aflu cu stupoare ca sunt cercetat penal pentru furt de instrumente in valoare de 17.000 lei. Instrumentele de la fostul loc de munca au fost cumparat de mine, din bani proprii si au costat 4.000 lei. Am dovezi si martori, am lucrat oficial ca muncitor auxiliar. De la firma nu mi s-a dat nici un instrument. Ajutorul procurorului m-a contactat pe viber cu cerinta de a reveni in tara pentru a rezolva cazul dat, mentionand ca pot avea probleme si ca pot fi dat in cautare cu arest pentru 30 de zile la revenirea in tara. Spuneti-mi, va rog, in baza caror dovezi poate un procuror sa ceara arestul pentru 30 de zile si daca sunt obligat prin lege sa revin in tara la orice banuiala a politiei sau a procuraturii. Mentionez ca la momentul plecarii mele peste hotare, acest dosar nu era deschis. Multumesc anticipat.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Silviu Potîrniche
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil

Bine ai venit pe yAvo!
°°°
Chemarea unei persoane în faţa organului de urmărire penală sau a instanţei de judecată se face prin citaţie scrisă. Citarea se poate face şi prin notă telefonică sau telegrafică, prin telefax ori prin mijloace electronice.
Citarea se poate face şi prin intermediul poştei electronice sau prin... mai detaliat orice alt sistem de mesagerie electronică în cazul în care ofiţerul de urmărire penală, procurorul, instanţa de judecată dispun de mijloacele tehnice necesare pentru a dovedi că citaţia a fost primită.

Nu este vorba despre orice bănuială. Dacă a fost deschis dosar penal (solicitati sa va transmita prin e-mail ordonanta de incepere a urmaririi penale), atunci actiunile si cererile organului de urmarire penala sunt intemeiate, si este in interesul Dvs de a va prezenta in fata acestuia, cu declaratiile si probele necesare care sa va demonstreze nevinovăția.

Aveti dreptul sa fiti asistat de un avocat.

Daca urmarirea penala va fi incetata, iar Dvs scos de sub urmarire penala, eventual, aveti dreptul sa va fie compensate de catre stat cheltuielile de deplasare la organul de urmarire penala.

6 decembrie 2018