Tânăr specialist în medicină

9 octombrie 2021 19

Bună ziua. În anul 2017 am absolvit Colegiul de medicina Cahul de unde am avut o îndreptare la Centrul mamei și copilului în Chișinău. Din motiv că nu am un domiciliu in Chișinău, am schimbat îndreptarea la IMSP CS Iargara în orașul Iargara în calitate de asistent medical tanar specialist. Intre 2017- 2018, am primit 2 transe de la minister, iar în decembrie 2018 am iesit in concediu de maternitate. La începutul lui decembrie 2021 expira concediul de maternitate. Din motive de sănătate a copilului, nu îmi voi permite naveta Borogani - Iargara la serviciu, însă în satul meu Borogani este un loc de muncă la farmacie. Întrebarea mea este: pot cumva să-mi schimb îndreptarea la acest post vacant de muncă? Sau dacă mă concediez de la CS Iargara, trebuie sa întorc sumele de bani primite de la minister? Mulțumesc pentru timpul acordat.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Alexandru Lungu
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Alte domenii

Bună ziua.
Lecturați Hotărârea Guvernului 1345/2007
„În cazul concedierii tînărului specialist, din iniţiativă proprie sau pentru fapte culpabile, pînă la expirarea a trei ani de activitate, acesta va restitui sumele achitate lui pînă la data concedierii.”
„Din calculul celor 3 ani se vor exclude perioadele de suspendare a contractului individual de muncă,... mai detaliat precum și perioadele de aflare în concediul pentru îngrijirea copilului pînă la vîrsta de 4 ani.”

Nu există excepții de la aceste prevederi. Prin urmare, unica opțiune ar fi să vă adresați cu o cerere de transfer bine motivată către angajator precum și Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale. Indicați motivele (satul natal, starea de sănătate a copilului și anexați acte confirmative în acest sens).

12 octombrie 2021