Tata poate sa schimbe donatia?

21 decembrie 2018 17

Tata a facut pe numele meu donatie la casa, am fost la notar, am inregistrat actele la Cadastru. Acum intrebarea mea este: tata poate sa-si retraga donatia, fara instiintarea mea? Multumesc pentru raspuns.

Comentariile juriștilor 8

Descărcaţi discuția
Artur Lozovoi
  • Jurisconsult
  • Dreptul afacerilor

Bună ziua Vitalie,

Codul civil prevede că revocarea donației se poate face doar în decursul unui an din momentul în care cel îndreptăţit să revoce a luat cunoştinţă de motivul de revocare.

Ca motive de revocare pot fi dacă donatarul a atentat la viaţa donatorului sau a unei rude apropiate a acestuia,... mai detaliat dacă se face vinovat de o altă faptă ilicită faţă de donator sau faţă de o rudă apropiată a acestuia, situaţii care atestă o ingratitudine gravă, sau dacă refuză fără motive întemeiate să acorde donatorului întreţinerea datorată.

În cazul în care există circumstanțele de mai sus, atunci poate fi revocată donația. Revocarea se face cu înștiințarea Dvs. deoarece donatorul trebuie să își justifice circumstanțele revocării.

Dacă aveți întrebări suplimentare vă sunt la dispoziție.

22 decembrie 2018

multumesc,iese ca dupa un an nu poate face nimic?vrau sa incep a face reparatie in casa,dar ma gindesc ca peurma sa nu faca schimbari si sa lase casa surorii mele,si na-s dori dori sa ramin in drum

23 decembrie 2018
Artur Lozovoi
  • Jurisconsult
  • Dreptul afacerilor

Da. Acțiunea de revocare este prescriptibilă. Astfel la expirarea unui an, contractul de donație nu poate fi revocat.

Cele bune.

23 decembrie 2018

multumim frumos

23 decembrie 2018
Artur Lozovoi
  • Jurisconsult
  • Dreptul afacerilor

Cu plăcere Vitalie,

Cele bune și numai fericire în casa voastră.

23 decembrie 2018
Silviu Potîrniche
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil

Bine ai venit pe yAvo!
°°°
In primul rand, termenul de 1 an nu incepe de la data contractului de donatie, dar de la data cand a avut loc atentarea la viața donatorului sau cand au fost savarsite actiuni ilegale impotriva acestuia de catre donatar (cu alte cuvinte, asta poate avea loc... mai detaliat oricand, in termen de un an cand apare situația).

De Asemenea,
Contractul de donatie poate fi oricand rezolutionat, in cazul in care cel care a donat are o situatie materiala rea, dupa ce a donat.
Codul Civil prevede ca Dacă donatorul, după executarea donaţiei, nu mai este în stare să-şi asigure o întreţinere corespunzătoare şi să-şi îndeplinească obligaţiile legale de întreţinere faţă de terţi, poate cere de la donatar restituirea bunurilor donate pe care acesta le mai posedă.

25 decembrie 2018

este vri-o modalitate, sa nu poata schimba actele de donatie?

25 decembrie 2018
Silviu Potîrniche
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil

Da, sa vindeti sau sa donati deja Dvs bunul respectiv, unei persoane de încredere.

26 decembrie 2018