Tatal meu a decedat in februarie 2020, iar eu nu pot veni in Moldova pentru a intocmi actele de mostenire

29 mai 2020 94

Tatal meu a decedat in februarie 2020, bunurile si casa sunt scrise pe mama din 1987, iar juristul spune ca casa si bunurile ramase trebuie impartite legal la 3 persoane ramase (fratele, eu si mama). Problema consta in faptul ca eu sunt in SUA si nu pot pleca acasa pe timp de pandemie, iar ambasada de la Washington nu a feluat lucrul cu publicul in privinta vizelor, pasapoartelor, procurilor etc. Fratele imi spune ca juristul i-a declarat ca avem 3 luni termen de la deces pentru a intocmi actul de mostenire si ca intocmirea acestuia e posibila numai daca toti cei trei membri ramasi scriu cererea in privinta actului de mostenire. Cu alte cuvinte, daca nu voi fi prezent, casa se imparte la 2 persoane, iar partea mea legala trece in favoarea statului gratis, iar fratele si mama pot rascumpara propria noastra casa de la stat, daca doresc. Spun ca legea e relativ noua, din 2019. E corect? Ce este de facut?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Vitalie Onofrei
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Contravenţii rutiere
  • Alte domenii

Buna
Legea nouă, dar situația e alta, aveți 3 luni la dispoziție pentru a renunța la moștenire, daca nu renunțați, se consideră că acceptați.
Partea ce urmează a fi moștenită este doar cotă ce o avea sau ii revenea tatălui pină sau in timpul căsătoriei.
Astfel mamei urmînd a revină 1/4 din cele... mai detaliat ce aparținea celui decedat iar copiilor revine restul.
Partea nu merge la stat, nu e nevoie de răscumpărare sau alte prostii, notarii au sistem de informare și pot să se informeze despre potențialii succesori, și nu rămîne cum era anterior, totul se rezuma la declarații a moștenitorilor prezenți.
Întocmiți o procură de reprezentare în sensul acceptării succesiunii și întocmirii tuturor formalităților după decesul tatălui și ați închis întrebarea.

Cel puțin cele declarate în text sunt prostești sa nu spun că timpite.

Situația poate fi mai concretă in cazul unor informații mai detaliate.

30 mai 2020