Tatuaj minori

9 ianuarie 2019 60

Buna ziua. Ce sa facem in cazul in care un minor de nici 15 ani impliniti a fost manipulat sa fie tatuat in cateva zone ale corpului de catre o persoana care face publicitate cu acele tatuaje/poze de dupa procedura? Minorul a platit pentru aceste tatuaje, ele au fost facute in conditii de casa, deoarece persoana nu detine autorizatie si nici spatiu dedicat pentru prestarea acestor servicii.
Minorul nu a avut permisiunea parintilor, nici verbala si nici scrisa. Analize medicale inca nu am reusit sa facem. Copilul are tatuajele din octombrie.
Am vrea sa stim daca conform legii mai putem face ceva.
Va multumim frumos!

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Silviu Potîrniche
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil

Bine ai venit pe yAvo!
---
Din punct de vedere juridic, este o intrebare foarte complexa.

Depinde ce scop urmariti:

I. Sa obtineti anularea contractului de prestare a serviciilor respective, ceea ce ar insemna restituirea banilor achitati de minor si inlaturarea fizica a tatuajului, pe cheltuiala si responsabilitatea celui care l-a aplicat, este dificil,... mai detaliat si poate avea loc doar daca:
1. Aveti dovada prestarii serviciului anume de catre acea persoana.
2. Aveti dovada ca minorul a fost manipulat (dus in eroare).
3. Sursa banilor achitati de minor nu ii apartineau acestuia, dar erau de la parinti.

In lipsa cel putin a dovezilor ca minorul a fost indus in eroare, FAPTUL CA PERSOANA NU ARE AUTORIZATIE DE FUNCTIONARE - NU CONSTITUIE UN TEMEI PENTRU ANULAREA CONTRACTULUI (VERBAL) DE PRESTARI SERVICII DE APLICARE A TATUAJULUI.

II. Sa obtineti pedepsirea persoanei care a aplicat tatuajul si repararea prejudiciului, puteti prin urmatoarele:
1. Sa depuneti o plingere la Politie, pentru practicarea ilegala a activitatii de intreprinzator, fara autorizatie sanitara si fara constituirea unei persoane juridice sau alta forma de organizare prevazuta de lege.
2. Sa depuneti o plingere la Centrul National pentru Protectia Datelor cu Caracter Personal si la Politie, pentru difuzarea neautorizata a imaginii copilului.
3. Sa depuneti o Cerere de chemare in judecata impotriva acelei persoane, din numele copilului si din numele Dvs ca parinte, in care sa solicitati repararea prejudiciului moral a parintelui (de ex. tatuajul este contrar convingerilor Dvs ce tin de modul de educatie a copilului), repararea prejudiciului patrimonial al copilului (de ex. cel ce tine de achitarea procedurilor pentru inlaturarea tatuajului).

Examenul medical va recomand sa il faceti la moment doar pentru Dvs, pentru a elimina suspiciunile de transmitere a unor boli sau alte complicatii medicale.
Daca examenul medical este bun, nu trebuie sa aratati in nici o instanta acel Certificat medical.
Daca examenul este rau, suplimentar, depuneti o plingere la Politie pentru vatamarea sanatatii sau contaminarea cu o boala, dupa caz.

10 ianuarie 2019