Teren aferent

31 iulie 2018 122

Buna ziua! In anul 2013 am procurat prin contract de vanzare-cumparare doua apartamente. Vanzatorul mi-a aratat doua subsoluri si doua locuri pentru garaj, care sunt niste soproane zicand ca ele ii apartin si le vinde impreuna cu apartamentele. Nu ma aflam in tara si parintii au intocmit contractul de vanzare-cumparare prin procura. Am citit acest contract si in el nu figureaza aceste subsoluri si soproane situate in ograda blocului. Am fost sunata de o persoana care ar dori sa procure acele doua soproane ca sa construiasca un garaj. As vrea sa stiu daca primaria poate sa vanda acele bunuri fara stirea mea sau cu semnatura vecinilor. Cum as putea deveni proprietara lor? Cativa vecini au privatizat in ograda terenuri si au facut garaje si chiar un spatiu comercial. Exista posibilitatea sa fiu deposedata fara stire de aceste doua soproane? Vorbim de o zona din centru, bine situata. Am inteles ca terenul este proprietatea statului, este ingradit si aparent toti 18 vecini avem cate un sopron in ograda. As vrea sa stiu drepturile mele si riscurile. Multumesc anticipat.

Jurist comments 1

Download discussion
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Buna ziua!
De vreme ce in Contractul de V-C nu figureaza acele subsoluri si soproane - dreptul de proprietate asupra acestora nu Va apartine. De fapt, acele bunuri nu pot fi instrainate separat, pentru ca constituie bunuri in condominiu, de aceea ele nu pot fi privatizate separat de Dvs cu titlu... mai detaliat de proprietate privata, ci doar posedate cu titlu de folosinta exclusiva, daca exista un acord in scris al tuturor coproprietarilor referitor la bunurile din condominiu si modul de folosire al acestora.
Deci, cazului invocat de Dvs li se aplica urmatoarele prevederi legale, din care veti intelege mai bine modul de utilizare al bunurilor din condominiu :

LEGE Nr. 913
din 30.03.2000
condominiului în fondul locativ

Articolul 5. Proprietatea comună
Proprietatea comună în condominiu include toate părţile proprietăţii aflate în folosinţă comună: terenul pe care este construit blocul (blocurile), zidurile, acoperişul, terasele, coşurile de fum, casele scărilor, holurile, subsolurile, pivniţele şi etajele tehnice, tubulaturile de gunoi, ascensoarele, utilajul şi sistemele inginereşti din interiorul sau exteriorul locuinţelor (încăperilor), care deservesc mai multe locuinţe (încăperi), terenurile aferente în hotarele stabilite cu elemente de înverzire, alte obiecte destinate deservirii proprietăţii imobiliare a condominiului.
Articolul 6. Dreptul de proprietate în condominiu
(1) Proprietarii în condominiu posedă, folosesc şi dispun de locuinţe (încăperi) în conformitate cu normele în vigoare ale legislaţiei.
(2) Locuinţa (încăperea) în condominiu poate să aparţină cîtorva proprietari cu drept de proprietate comună, interesele lor la adunarea generală fiind reprezentate printr-un singur vot. Un proprietar poate avea în proprietate în condominiu cîteva locuinţe (încăperi).
(3) Bunurile comune în condominiu se află în proprietatea comună în diviziune a proprietarilor de locuinţe.
(4) Proprietatea comună din condominiu nu poate fi înstrăinată separat de dreptul de proprietate asupra locuinţelor (încăperilor) din condominiu.
(5) Obiectele proprietăţii comune pot fi transmise pentru folosinţă contra plată altor persoane fizice sau juridice în cazurile şi condiţiile prevăzute de statutul asociaţiei de coproprietari.
(6) Terenul aferent şi altă proprietate comună din condominiu pot fi grevate cu dreptul de folosinţă limitată (servitute) de către alte persoane. Nu se permite interzicerea stabilirii servituţilor în cazul în care este necesară asigurarea accesului altor persoane la obiectele care au existat pînă la adoptarea prezentei legi (care nu au alt acces la clădirile, blocurile în care locuiesc sau pe care le deservesc). Servituţile noi se stabilesc cu acordul dintre persoana care solicită stabilirea servitutei şi proprietari. În cazul în care nu se ajunge la înţelegere, litigiul se soluţionează pe cale judiciară.
(7) Proprietarul proprietăţii comune în diviziune din condominiu nu este în drept să solicite defalcarea unei părţi ideale din teritoriu şi a unei părţi reale din bunurile comune.
(8) Proprietatea statului (municipală) în condominiu poate fi privatizată în conformitate cu legislaţia.

3 august 2018