Termene de deschidere a succesiunii dalla morte oppure termene de renuntare la mostenire de la deschiderea successiunii

22 septembrie 2016 92

Va multumesc foarte mult pentru amabiliatatea Dvs. Raspunsul este cit se poate de complect doar un amanunt as mai avea deaorece astazi am vorbit cu biroul notarial de aici si imi spuneau ceva de un termen de 3 luni. Intrebarea mea este urmatoarea: daca decesul a avut loc cu mai mult de 3/6 luni, ce se poate intimpla? Sunt termene prevazute pentru deschiderea succesorala sau renuntarea da mostenire? se poate face oricand daca nu a fost deschisa procedura succesorala?
Multumesc anticipat
Distinse salutari
Eleonora Benta

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Cu plăcere,
Potrivit Codului Civil al Republicii Moldova, termenul general în care moștenitorul poate să își expună opțiunea succesorală (acceptare sau renunțare) este de 6 luni.
Acesta este un termen de prescripție, adică la expirarea lui moștenitorul decade din drepturile sale referitoare la opțiunea succesorală.
Termenul de 6 luni începe să curgă de... mai detaliat la momentul decesului celui care a lăsat moștenirea, chiar dacă moștenitorul a cunoscut sau nu despre faptul decesului.
Dacă decesul a fost stabilit prin Hotărîre Judecătorească, atunci data de la care începe să curgă termenul de 6 luni este data rămînerii definitive a acestei Hotărîri.
Dacă este vorba de moștenire testamentară, atunci data de la care începe să curgă termenul de 6 luni este data de cînd moștenitorul a făcut cunoștință cu Testamentul.
De asemenea, legislația Republicii Moldova permite repunerea în termenul de opțiune succesorală a moștenitorilor care din motive întemeiate sau forță majoră au omis termenul de 6 luni. Pentru aceasta, moștenitorul trebuie să se adreseze cu o cerere în instanța de judecată de la locul deschiderii succesiunii, cu solicitarea de a fi repus în termenul de opțiune succesorală. La caz, faptul aflării în Republica Italiană ar putea constitui cumva un motiv întemeiat. Dacă instanța repune în termen, adică acceptă cererea moștenitorului, atunci acesta va avea încă 6 luni pentru a-și manifesta opțiunea succesorală- acceptare sau renunțare.
Referitor la termenul de 3 luni, probabil s-a avut în vedere următoarele:
Din moment ce moștenitorul, înăuntrul termenului de 6 luni pentru acceptarea succesiunii, declară despre renunțarea la succesiune - atunci persoana în favoarea căreia se renunță la succesiune va avea la rîndul ei dreptul să o accepte sau nu : în termenul rămas pentru acceptare din cel stabilit pentru primul moștenitor, sau în termen nou de 3 luni, dacă termenul general rămas pentru moștenitorul care renunță este mai mic de 3 luni.
Nu în ultimul rînd, potrivit legii Republicii Moldova, deschiderea succesiunii are loc ca efect de jure al decesului persoanei. Respectiv, termenul de 6 luni pentru acceptarea sau renunțarea la succesiune începe din ziua și ora decesului persoanei care a lăsat moștenirea.
Astfel, deschiderea succesiunii reprezintă mai mult o noțiune juridică, și nu presupune un moment formalist care necesită careva acte emise de notar. Deci, în cazul Dvs trebuie să considerați că succesiunea a fost deja deschisă.
Mult succes!
Pentru concretizări suplimentare, nu ezitați să mă contactați la adresa de e-mail !

22 septembrie 2016