Termenul de atac al deciziei curtii de apel

19 iulie 2017 78

Buna ziua. Pe decizia motivata a Curtii de Apel scrie ca am la dispozitie 30 de zile sa atac respectiva decizie. E posibil de prelungit acest termen? De exemplu cand depui cererea nemotivata la curtea de apel primesti termen suplimentar pentru inlaturarea neajunsurilor. Exista vreo cale de a prelungi termenul de 30 zile pentru a te adresa la curtea suprema de justitie?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Termenul de 30 de zile pentru recursul impotriva Deciziei Curtii de Apel, in preocedura penala, nu este unul de decadere. Asta inseamna ca persoana poate fi eventual repusa in termenul de atac, daca exista motive intemeiate pentru care nu a reusit declararea recursului in termenul de 30 de zile de... mai detaliat la PRONUNTAREA deciziei.
Totusi, daca a fost emisa deja Decizia motivata, atunci si Cererea de recurs ar trebui sa fie depusa in forma motivata, si in termenul de 30 de zile stabilit de Lege.
De asemenea, in procedura penala, filtrul de admisibilitate al cererilor de recurs presupune si acordarea unui termen suplimentar recurentului in cazul in care Cererea de recurs nu corespunde conditiilor de forma si continut, de exemplu cind nu este motivata (art. 431 CPP ). Legea prevede ca termenul suplimentar este de 30 de zile pentru inlaturarea neajnsurilor, acesta fiind calculat de la data COMUNICARII Incheierii de restituire.
Termenul suplimentar de 30 de zile este unul de decadere , ceea ce inseamna ca neinlaturarea neajunsurilor inauntrul acestuia, face sa se considere ca Cererea initiala de recurs nu este depusa.

19 iulie 2017