Termenul de probă

12 februarie 2018 141

Bună ziua! Am așa o problemă. Am lucrat în termenul de probă la un centru de sănătate. Mi se achita lunar salariu, chiar dacă cu întârziere și nu eram angajat oficial în câmpul muncii. Din cauză că m-am îmbolnăvit am sunat șeful și am anunțat că nu voi putea ieși la lucru câteva zile pînă mă însănătoșesc, la care dumnealui mi-a spus să ies la lucru dacă vreau să lucrez mai departe. Astfel nu am primit salariul pe o lună deoarece întârziase ca de obicei și nici nu m-a sunat să mă prezint la lucru. Spuneți-mi, vă rog, ce pot face pentru a recupera banii pentru o lună și jumătate muncită dacă nu am fost angajat oficial? Mulțumesc frumos! Aștept răspuns.

Jurist comments 2

Download discussion
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei

Buna,
cu parere de rau u puteti recupera banii, datorita faptului ca in Codul Muncii, se prevede ca in perioada deproba nu este inclusa perioada cind "angajatul" se afla in concediu medical, chiar daca aveti acte care demonstreaza veridicitatea bolii.
v-as sfatui sa va informati, posibil nu aveau dreptul sa va aplice... mai detaliat perioada de proba!
Succes!

13 februarie 2018
Iulia Furtuna
  • Avocat
  • Dreptul muncii
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei

Simion, faptul ca nu ati semnat un contract de munca in forma scrisa, nu inseamna ca nu ati fost angajat si nu aveti drepturi de salariat. Din contra, angajatorul Dvs poarta raspundere pentru munca nedeclarata. Referitor la perioada de proba, in lipsa unui contract scris care sa o prevada, nu... mai detaliat se aplica. Pur si simplu, prin faptul ca ati fost admis la munca, deja ati fost angajat si aveti dreptul sa fie formalizata aceasta angajare (prin semnarea contractului, inscrierea in carnetul de munca, etc). Dvs aveti, de asemenea, dreptul la concediul medical si, la prezentarea certificatului respectiv (atunci cind va intoarceti la munca), trebuie sa primiti indemnizatia pentru acest concediu. Daca la expirarea concediului medical nu ati revenit la munca, exista riscul sa fiti concediat pentru neprezentare motivata. Dar chiar si in acest caz, salariul pentru perioada lucrata efectiv trebuie sa va fie achitat pina in ultima zi de munca. Daca angajatorul Dvs nu va asigura aceste drepturi, scrieti o plingere la inspectia muncii si/sau depuneti o cerere de chemare in judecata. Succes!

13 februarie 2018