Termoelectrica, judecata, executor judecatoresc.

30 noiembrie 2023 3

Buna ziua. In toamna 2022 am fost dat in judecata de Termoelectrica pentru datoriile acumulate in sezonul de incalzire 2021-2022. Hotararea instantei a fost pronuntata in aprilie 2023, dar nu am stiut despre acest proces. In mai 2023 am mers la oficiul comercial al furnizorului ca sa achit partial factura, iar acolo am aflat despre procesul mentionat. Juristul m-a atentionat ca trebuie sa achit atat suma indicata in hotararea judecatoreasca (5 mii lei), cat si datoria acumulata dupa emiterea acesteia (sezonul 2022-2023), aproximativ 7 mii lei. Am refuzat si le-am zis ca pot achita la moment doar datoria pentru sezonul precedent. Mi s-a spus sa achit cat pot, ca ulterior sa sting toata datoria. Intr-un final, am achitat chiar mai mult decat era indicat in hotararea judecatoreasca si am plecat linistit. Am gasit ulterior in cutia postal avizul si am primit hotararea instantei peste cateva zile dupa ce am achitat suma la Termoelectrica.
Recent, in noiembrie 2023, am decis sa achit datoria pentru sezonul 2022-2023 ca sa aflu ca in luna august Termoelectrica a apelat la executorul judecatoresc. Am achitat integral toate restantele si i-am intrebat de ce au apelat la executor, din moment ce eu am achitat suma indicata in hotarare. Mi-au raspuns ca nu au inteles pentru ce anume am platit, fiindca suma achitata in mai era alta decat cea indicata in hotarare si nicaieri nu era specificat pentru ce au fost achitata suma vizata. Am mers la executor, care mi-aa cerut 1.800 mii lei ca sa opreasca toate procedurile, suma pe care nu sunt dispus sa o achit, avand in vedere ca datoria vizata in hotrarea instantei a fost achitata inaintea de initierea procedurii de executare.
Acum faptul ca suma achitata in mai, care stinsese datoria indicata in hotararea instantei, nu contine o explicatie directa e interpretabila. Din punctul meu de vedere datoria a fost stinsa, din punctul de vedere Termoelectrica eu am achitat pentru oricare alta datorie, nu cea vizata in hotarare. Urmand aceeasi logica, suma achitata acum integral poate fi interpretata nu ca plata pentru datorie, dar plata in avans pentru sezonul curent, iar datoria ramane nestinsa. As vrea sa stiu ce zice legea in acest sens.
Situatia descrisa poate fi rezolvata doar in instanta sau poate fi solutionata amiabil? Care ar fi pasii corecti din punct de vedere juridic pentru a scapa de aceasta problema? Va multumesc.

Jurist comments 1

Download discussion
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Alte contravenţii
  • Dreptul afacerilor

Buna Denia! Este o situatie similara pe care a avut si o persoana, la care am gasit iesire din situatie. Este posibil si pe cale amiabila de solutionat cazul, puteti contacta la nr. de telefon 069049267 pentru ajutor juridic. Succese!

1 decembrie 2023