Test de paternitate si pensie alimentara

29 martie 2018 28

Buna ziua. Am avut o relatie de un an jumatate, in urma careia am ramas insarcinata. El a zis ca nu vrea copilul si ne-am despartit. Peste cateva luni m-am casatorit si evident in certificatul de nastere al copilului este scris actualul meu sot. Copilul la moment are doua luni jumate. Daca divortez de sotul meu, cum pot face ca copilul sa aiba scris in certificatul de nastere numele tatalui biologic? El a spus ca poate o sa recunoasca copilul si o sa achite pensie alimentara daca o sa demonstrez ca el intr-adevar este tatal copilului. Cat va achita pensia alimentara daca are contract de munca la o firma din Italia? Cam in jur la ce suma pot ajunge cheltuielile? Daca se demonstreaza ca el e tatal copilului, achita el o parte din cheltueli?

Jurist comments 1

Download discussion
Igor Brinișter
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii
  • Dreptul muncii
  • Alte contravenţii

Bună Alexandra,
Mai jos vedeți prevederile Codului familiei și găsiți un răspuns la întrebarea Dvs.
http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=286119

Articolul 49. Contestarea paternităţii (maternităţii)

(1) Paternitatea (maternitatea) poate fi contestată numai pe cale judecătorească de către persoanele înscrise drept tată sau mamă sau de către persoanele care sînt mama sau tatăl firesc al copilului, de către copil la atingerea... mai detaliat majoratului, de către tutorele (curatorul) copilului. În cazul în care în privința tatălui este instituită o măsură de ocrotire judiciară, se aplică prevederile art. 4852 şi 4853 din Codul civil.
    [Art.49 al.(1) modificat prin LP66 din 13.04.17, MO171-180/02.06.17 art.297]

(2) Cererea privind contestarea paternităţii (maternităţii) poate fi depusă timp de un an din momentul cînd una din persoanele enumerate la alin.(1) a aflat sau trebuia să fi aflat despreînscrierea privind paternitatea (maternitatea) sau din momentul atingerii majoratului, în cazul unui minor.

(3) Nu au dreptul să conteste paternitatea:

a) soţul care şi-a dat acordul scris la fecundarea artificială sau implantarea embrionului soţiei;

b) persoana care a fost înscrisă drept tată al copilului în baza declaraţiei comune a acesteia şi a mamei copilului sau în baza declaraţiei proprii, dacă în momentul depunerii acesteia ştia că nu este tatăl firesc al copilului.

31 martie 2018