Testare tehnică expirată

15 noiembrie 2022 54

Bună ziua. Revin în Moldova cu testarea tehnică expirată, dar intenționez să o fac îndată ce ajung acasă. Există scuză pentru aceasta sau cum eventual explic situația în fața inspectorului de patrulare?

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Serghei Marciuc
 • Avocat-stagiar
 • Dreptul civil
 • Dreptul muncii
 • Dreptul familiei
 • Dreptul imobiliar
 • Contravenţii rutiere

Bună ziua Ghenadie,
Potrivit prevederilor Codului contravențional: Articolul 229 alin. (2) Conducerea unui vehicul care nu a fost înmatriculat în modul stabilit sau care nu a fost supus reviziei tehnice se sancţionează cu amendă de la 9 la 12 unităţi convenţionale cu aplicarea a 3 puncte de penalizare.
Potrivit art. 400 alin... mai detaliat (33) Contravenţiile prevăzute la art. 229 se examinează şi de către Poliţia de Frontieră dacă au fost constatate în punctele de trecere a frontierei de stat.
Totodată potrivit prevederilor punctului 121. Regulamentului circulației rutiere , este interzisă exploatarea vehiculului prin retragerea plăcilor cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare în cazurile în care:
b) acesta nu a fost supus controlului tehnic de stat sau lipseşte ecusonul ce confirmă efectuarea acestuia sau raportul de verificare tehnică a vehiculului;
Potrivit art. 432 al codului contravențional, Agentul constatator este în drept să aplice, în limitele competenţei, următoarele măsuri procesuale de constrîngere:
e) interzicerea exploatării vehiculului prin retragerea plăcii cu numărul de înmatriculare al acestuia;
Potrivit Articolul 4381. Cod contravențional,
(1) Se interzice exploatarea vehiculului prin retragerea plăcilor cu numărul de înmatriculare în cazul constatării abaterilor de la condiţiile tehnice pentru admiterea în circulaţie a vehiculelor, prevăzute de legislaţia în vigoare.
(2) Plăcile cu numărul de înmatriculare se ridică în cazurile în care:
b) vehiculul nu a trecut inspecţia tehnică periodică;
(4) Plăcile cu numărul de înmatriculare se vor restitui proprietarului, posesorului sau reprezentantului acestora imediat după înlăturarea neajunsurilor sau defectelor tehnice care au servit drept temei pentru ridicarea acestora.

Astfel există probabilitatea chiar la frontieră să fie depistată și documentată contravenția dumneavoastră.
Acuma cum ar trebui de procedat în mod corect, probabil ar trebui mașina să se deplaseze pe evacuator. Dar această obțiune e costisitoare respectiv alegeți dumneavoastră ce e mai oportun, să comandați un evacuator care va transporta automobilul în cauză sau să achitați o amendă de la 450 la 600 lei cu 3 puncte de penalizare, iar dacă achitați în 72 de ore va fi de la 225 la 300 lei. Totodată să sperați că polițiștii de frontieră nu vor ridica plăcuțele de înmatriculare.

15 noiembrie 2022
 • Avocat
 • Dreptul civil
 • Dreptul penal
 • Dreptul muncii
 • Dreptul familiei
 • Dreptul imobiliar

Aveți șansă să rămâneți fără număr la vamă, comandați un evacuator pentru a o trece

16 noiembrie 2022