Timpul de muncă al unei mame cu copil pe care îl alăptează

8 februarie 2024 3

Bună ziua. Eu am revenit la munca când copilul avea 6 luni (pe data de 01.09.2023). Directorul unității mi-a priomis că voi sta la birou 2 ore și ce nu reușesc să fac acolo, voi lua să termin acasă și asta va constitui 0,5 unități. Acum, însă, îmi cere să stau la birou 3,5 ore pe zi din motiv ca atâta mi se achită (0,5 unități) și, prin urmare, trebuie să fiu la locul de muncă. Aș dori să aflu drepturile mele în această situație. Mai exact, am sau nu dreptul să plec acasă mai devreme (cu 30 de minuite), pentru că trebuie să alăptez copilul o dată la 3 ore. Mulțumesc anticipat pentru răspuns.

Jurist comments 1

Download discussion
Serghei Marciuc
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul afacerilor

Bună ziua.
Codul muncii prevede:
Articolul 108. Pauzele pentru alimentarea copilului

(1) Unuia dintre părinţii (tutorelui) care au copii în vîrstă de pînă la 3 ani i se acordă, pe lîngă pauza de masă, pauze suplimentare pentru alimentarea copilului.

(2) Pauzele suplimentare vor avea o frecvenţă de cel puţin o dată la fiecare 3... mai detaliat ore, fiecare pauză avînd o durată de minimum 30 de minute. Pentru unul dintre părinţii (tutorele) care au 2 sau mai mulţi copii în vîrstă de pînă la 3 ani, durata pauzei nu poate fi mai mică de o oră.

(3) Pauzele pentru alimentarea copilului se includ în timpul de muncă şi se plătesc reieşindu-se din salariul mediu.

(4) În cazul în care angajatorul asigură în cadrul unităţii încăperi speciale pentru alimentarea copiilor, acestea vor îndeplini condiţiile de igienă corespunzătoare normelor sanitare în vigoare

8 februarie 2024