Tragerea la raspundere a expertilor judiciari

15 ianuarie 2024 3

Buna! Expertii din cadrul expertizei medico-legale psihiatrice au inclus in raportul de expertiza in privinta mea concluzii false. Mai exact, acestia au indicat diagnosticul ”retard mintal usor”, dar ei nu au voie sa stabileasca diagnosticul si nu scriu ce fel de ”retard mintal usor” am. Exista 2 tipurii de retard usor, și anume:
1. Retard mintal usor F70
2. Retard mintal usor F70,1
Diagnosticul meu, stabilit de medicul care m-a tratat, este ”Retard mintal usor F70,1 - sindrom psihopatiform de comportament, care necesita tratament sau supraveghere”. Acest sindrom reprezinta o tulburare organica de personalitate, care ma face iresponsabil. Cu toate acestea, expertii care au intocmit raportul in privinta mea nu indica in cuprinsul acestuia diagnosticul mentionat mai sus. Motivul este ca in lipsa celor mentionate mai sus, eu pot fi gasit responsabili si pot fi tras la raspundere (condamnat la inchisoare), in loc de lecuire. Expertii au avut la dispozitie fisa de ambulator de la medicul psihiatru cu diagnosticul mentionat, precum si extrasele de la externare de la spitalul de psihiatrie. In pofida acestui fapt, expertii au inclus in raportul lor de expertiza concluzii false. Cum pot cere tragerea la raspundere a expertilor, care in mod evident au inclus concluzii false in raport, ignorand documentele medicale puse la dispozitie?

Jurist comments 1

Download discussion
Tatiana Scobiola
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Alte contravenţii
  • Alte domenii

Bună ziua. Conform Legii cu privire la expertiza judiciară:
Articolul 57. Răspunderea juridică a expertului judiciar
(1) Pentru încălcarea prevederilor legislaţiei cu privire la expertiza judiciară, a unor norme ale Codului deontologic al experţilor judiciari, pentru pagubele materiale cauzate, contravenţiile sau infracţiunile săvîrşite în timpul serviciului sau în legătură cu exercitarea atribuţiilor... mai detaliat sale, expertul judiciar poartă răspundere disciplinară, civilă, contravenţională sau penală, după caz.

Astfel, dacă dețineți probe privind prezentarea concluziei false de către expert atunci depuneți o plângere la poliție privind comiterea infracțiunii prevăzute de art. 312 Cod Penal:
Articolul 312. Declaraţia mincinoasă, concluzia falsă sau traducerea incorectă
(1) Prezentarea, cu bună-ştiinţă, a declaraţiei mincinoase de către martor sau partea vătămată, a concluziei false de către specialist sau expert, a traducerii sau a interpretării incorecte de către traducător sau interpret, dacă această acţiune a fost săvîrşită în cadrul procesului civil, procesului penal, procesului contravenţional sau în instanţa de judecată ori internaţională

se pedepseşte cu amendă în mărime de pînă la 650 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la 2 ani, în toate cazurile cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 2 ani.

16 ianuarie 2024