Transfer bancar - comision prea mare raportat la suma transferata

11 iunie 2017 87

Buna ziua. Am efectuat un transfer interbancar in Moldova. La sosirea banilor in cont banca a luat un comision in marime de 0.75% din suma transferata. Nu am stiut de acest comision, pe saitul banci sunt afisate toate conditiile, care deseori sunt modificate anual. Am contactat banca si mi-au spus ca operatiunea s-a efectuat si ca despre o eventuala aminare a transferului nu poate fi nici vorba. As dori sa aflu informatie privind legislatia sau descrierea procedurelor de efectuare a transferurilor si care sunt drepturile mele, am contactat prima banca si era posibila aminatea transferului dupa 30 min de la efectuarea acestuia dar din pacate a trecut prea mult timp. Va multumesc anticipat.

Jurist comments 4

Download discussion
Călin Bobeică
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Contravenţii rutiere

Urmeaza sa va informati in prealabil pina la semnarea actului de transfer despre conditiile transferului...la operatorul de peste hotare! Si ulterior sa verificati conditiile bancii comerciala care va opereaza contul ...iar in caz ca conditiile nu va avantajeaza sa va adresati la o alta banca pentru deschiderea contului!
In ce... mai detaliat priveste operatiunea deja efectuata operatorii transferului la sigur s-au asigurat ca sunteti de acord cu conditiile transferului !
Succes!

11 iunie 2017
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Bine ai venit pe yAvo!
Drepturile si obligatiile Dvs in calitate de benificar al unor asemenea plati sunt reglementate in special de Legea cu privire la serviciile de plata si moneda electronica - http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=344786
Referitor la comision: La momentul incheierii Contractului de cont curent bancar, Banca v-a pus la dispozitie... mai detaliat (cel putin asa rebuia sa fie) Lista tarifelor si comisioanelor percepute de Banca, care includ si comisionul pentru inscrierea sumelor in cont transferate din alte banci din tara sau strainatate. O prevedere foarte imporatnta in acest sens din Contractul de cont curent, pe care trebuie sa o vedeti daca exista - este ca Banca isi rezerva dreptul sa modifice unilateral cuantumul tarifelor si comisioanelor, respectind un termen de preaviz, deobicei de 2 luni. Preavizul se realizeaza prin plasarea de catre Banca pe pagina web a informatiei despre noile comisioane, care la expirarea termenului de preaviz intra in vigoare pentru toti clientii bancii care nu au declarat expres in acest rastimp ca nu sunt de acord cu noile tarife. Preavizul poate sa fie realizat si pe alta cale prevazuta de Contract. Din aceste considerente, se prezuma ca Dvs ati acceptat comisionul Bancii, si deci nu exista vreun temei pentru ca sa formulati obiectii impotriva acestuia. Suplimentar, consultati Legea pe care am indicato mai sus, cit si Contractul de cont curent, inclusiv modificarile la Lista tarifelor si comisioanelor Bancii.
Referitor la ”aminarea” transferului : Probabil aveti in vedere Anularea transferului. Legea indicata mai sus prevede inclusiv si cazurile in care poate fi retras consimtamintul pentru executarea operatiunii (anularea tranzactiei). Regula generala este ca consimtamintul poate fi retras cel tirziu pina la momentul irevocabilitatii (art. 52, 62 si altele conexe din Lege).
Articolul 62. Irevocabilitatea unui ordin de plată
(1) Un ordin de plată transmis direct de către plătitor nu poate fi revocat după momentul în care acesta a fost primit de către prestatorul de servicii de plată al plătitorului, dacă prezentul articol nu prevede altfel.
(2) În cazul în care operaţiunea de plată este iniţiată de către beneficiarul plăţii sau prin intermediul beneficiarului plăţii, plătitorul nu poate revoca ordinul de plată după transmiterea acestuia sau după exprimarea consimţămîntului său pentru executarea operaţiunii de plată către beneficiarul plăţii.
(3) În cazul debitării directe şi fără a aduce atingere dreptului de rambursare, plătitorul poate revoca ordinul de plată cel tîrziu la sfîrşitul zilei lucrătoare care precede ziua convenită pentru debitarea fondurilor.
(4) În cazul menţionat la art. 60 alin. (4), utilizatorul serviciilor de plată poate revoca un ordin de plată cel tîrziu pînă la sfîrşitul zilei lucrătoare care precede ziua convenită.
(5) După expirarea limitelor de timp specificate la alin. (1)–(4), ordinul de plată poate fi revocat numai dacă utilizatorul serviciilor de plată şi prestatorul său de servicii de plată convin astfel. În cazurile menţionate la alin. (2) şi (3) este necesar şi acordul beneficiarului plăţii.
(6) În cazul în care se convine în contractul-cadru, prestatorul de servicii de plată poate percepe un comision de revocare.

11 iunie 2017
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

De asemenea, momentul maxim pina la care Banca poate accepta cererile de anulare a ordinelor de plata sunt indicate deobicei si in Contractul de cont curent bancar.

11 iunie 2017
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Pentru concretizare - atita timp cit informatia privind cuantumul tarifelor si comisioanelor percepute de Banca sunt afisate pe pagina web, decade agumentul precum ca ”nu am stiut”.

11 iunie 2017