Trebuie declarate la inspectoratul fiscal dobanzile depozitelor bancare?

10 iunie 2017 360

In R.Moldova e necesar de declarat la inspectoratul fiscal dobanzile de la depozitele bancare sau banca deja impoziteaza aceste dobanzi?

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Potrivit art. 89 Cod Fiscal, plata dobinzilor se impoziteaza la sursa de plata, adica de catre Banca. Totodata, insa, potrivit art. 24 alin. (7) din Legea 1164/1997 - se prevede ca : ”Nu se impozitează, pînă la 1 ianuarie 2020, dobînzile persoanelor fizice rezidente, cu excepţia celor înregistrate într-o formă... mai detaliat de organizare juridică a activităţii de întreprinzător, de la depozitele bancare; valorile mobiliare corporative sub formă de obligaţiuni şi valorile mobiliare, care sînt instrumente ale pieţei monetare, cum ar fi certificatele bancare de depozit şi cambiile bancare; depunerile membrilor pe conturile de economii personale în asociaţiile de economii şi împrumut ale cetăţenilor amplasate pe teritoriul Republicii Moldova.”
Ce tine de declararea acestor dobinzi la inspectoratul fiscal, tine de obligatia personala a contribuabilului.

11 iunie 2017
Alexandru Ţurcan
  • Avocat
  • Dreptul afacerilor

Dupa cum a spus mai sus Silviu, dobanzile bancare nu sunt impozabile pana la 1 ianuarie 2020. Conform Art 83 Cod fiscal, sînt obligaţi să prezinte declaraţia cu privire la impozitul pe venit persoanele fizice rezidente care au obligaţii privind achitarea impozitului si care obţin venit impozabil. Astfel, odata ce... mai detaliat dobanzile pe depozitele bancare nu se impoziteaza - ele nici nu urmeaza a fi incluse in declaratia fiscala.

12 iunie 2017