Trebuie procură din partea mamei pentru a merge în vacanța tatalui cu fiica minora (ATENTIE - zbor din Romania)?

8 iulie 2017 85

Soțului nu i s-a permis sa zboare spre Italia (Roma) cu fetița de 3 ani 8 luni din Iași... vameșii români au cerut permisiunea din partea mamei (adica a mea). Soțul urma sa zboare cu pașaportul RO, iar fetița cu pașaportul RM... deși luînd legatura cu poliția de frontiera a RM ne-au confirmat ca nu avem nevoie de aceasta declarație din partea mamei, dar ajunși la aeroportul din Iași vameșii români au invocat motivul ca fetița deține și pașaport RO ( kiar daca la moment urma sa zboare cu cel RM deoarece cel Românesc este expirat). Plus la toate aveam procurate și bilete de întoarcere peste o saptamîna. Pîna la urma așa și nu le-au permis sa zboare și am pierdut toate biletele fară ca să ni se ramburseze nimic (chiar daca am scris o solicitare companiei avia de la care am procurat biletele). Am rămas cu un semn de întrebare dacă totuși trebuia aceasta permisiune din partea mea (mamei) sau nu. Mulțumesc.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Andrei Domenco
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul muncii

Bună Ziua Tatiana,

Răspunsul dvs se regăsește expres și exhaustiv în Legislație.

În conformitate cu prevederile al.(1), art. 1 al Legii nr. 269 din 09.11.1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova - cetăţenii Republicii Moldova au dreptul de a ieşi şi intra în Republica Moldova în baza paşaportului valabil,... mai detaliat eliberat de organele competente. De asemenea, conform al.(2) art.1 al Legii nr. 269 din 09.11.1994 „Cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova”, minorii au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova numai însoţiţi de unul dintre reprezentanţii lor legali sau de un însoţitor, desemnat prin declaraţie de către reprezentantul legal al cărui semnătură se legalizează notarial. La fel, în cazul în care minorul pleacă să se domicilieze în străinătate, este necesar consimțământul, exprimat prin declaraţie, al ambilor părinţi ale căror semnături se legalizează notarial, iar în cazul altor reprezentanţi legali - consimțământul acestora, exprimat prin decizia autorităţii tutelare. Conform legislaţiei R.Moldova, în cazul Dvs. nu este necesară declaraţia de la al doilea părinte, cu condiţia prezentării oganelor de control la frontieră a unui act, ce probează calitatea de părinte.

Trebuie s luăm în calcul și legislația vecină care spune că "procură pentru copil minor", este un act necesar la frontieră pe care părintele ce nu îl însoțește pe minor în călătoria în afara țării trebuie să-l facă la notariat sau, dacă se află în străinătate, la Consulatul/Ambasada României.

Această declarație va fi necesară pentru copiii minori cu cetățenie română doar la ieșirea din România, nu și la intrarea în țară.

9 iulie 2017