Trebuie să întorc banii dacă salariul a fost calculat greșit, fără vreo vină a mea?

25 iulie 2023 3

Buna ziua. Am activat in functia de educator, dar nu am avut studii in invatamant prescolar am absolvit sectia invatamant clasele primare. Acum a venit un control si au depistat ca din 2018 pana in 2022 (cand am iesit in concediu de maternitate), nu am primit corect salariul. Mai exact, am primit mai mult, din cauza ca angajatorul a indicat +5 clase de salarizare, dar cei cu controlul spun ca nu trebuia sa le indice, deoarece nu aveam studii in invatamant prescolar. Mentionez ca in toata aceasta perioada, tarifarea a fost aprobata de autoritatile competente. Acum imi cer sa intorc banii primiti, chipurile, incorect. Ce pot face?

Jurist comments 1

Download discussion
Tatiana Scobiola
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Alte contravenţii
  • Alte domenii

Bună ziua. În primul rând, angajatorul trebuie să solicite în scris restituirea banilor și să motiveze în modul corespunzător.
Ulterior, Dvs aveți dreptul să contestați în instanța de judecată.

Este necesar de a analiza actele în ansamblu pentru a identifica o soluție juridică potrivită.

Articolul 148. Reţinerile din salariu
(1) Reţinerile din salariu se... mai detaliat pot face numai în cazurile prevăzute de prezentul cod şi de alte acte normative.
(2) Reţinerile din salariu pentru achitarea datoriilor salariaţilor faţă de angajator se pot face în baza ordinului (dispoziţiei, deciziei, hotărîrii) acestuia:
b) pentru restituirea sumelor plătite în plus în urma unor greşeli de calcul.
(5) Salariul plătit în plus salariatului de către angajator (inclusiv în cazul aplicării greşite a legislaţiei în vigoare) nu poate fi urmărit, cu excepţia cazurilor unei greşeli de calcul.

26 iulie 2023