Trecerea de frontiera cu doi copii minori!

7 mai 2018 34

Buna ziua! Sunt mama a doi copii minori, sunt divortata. Copiii poarta numele de familie al sotului, eu insa m-am recasatorit si port alt nume de familie. Acum, vreau sa plec peste hotare cu copiii pe un termen mai indelungat, in Europa, eu am deja la mina hotarirea de judecata precum ca tatal copiiior a fost decazut din drepturi parintesti. As vrea sa stiu:
1) Ce documente trebuie sa prezint la trecerea frontierei?
2) Ce documente imi trebuiesc pentru ca sa trec copiii pe numele meu de familie?
Merci anticipat!

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Vitalie Onofrei
 • Avocat
 • Dreptul civil
 • Dreptul imobiliar
 • Dreptul afacerilor
 • Contravenţii rutiere
 • Alte domenii

Buna ziua,
În cazul decăderii din drepturile părintești, d-stră nu aveți nevoie de permisiunea cuiva.
Așadar, la frontiera ar fi nevoie de certificatele de naștere a copiilor, pașapoarte, hotărârea de judecă privind decăderea din drepturi a soțului.

În cazul schimbării familiei, un răspuns concret ar fi să întrebați oficiul stării civile sau Cris... mai detaliat Registru.

În esență, pentru a termina cu toate, puteți începe o acțiune privind excluderea soțului din certificatul de naștere a copiilor, atunci finisați cu oricare problemă.

7 mai 2018
Igor Brinișter
 • Avocat
 • Dreptul civil
 • Dreptul familiei
 • Dreptul imobiliar
 • Dreptul afacerilor
 • Alte domenii

Buna Natalia,
Chiar dacă tatăl copiilor este decăzute din drepturile părintești, această hotărâre judecătorească cu regret nu produce efect în toate țările UE. Astfel, unele țări în continuare insistă pe o declarație notarială din partea tatălui sau o hotărâre judecătorească în care se indică exprese că se permite perfectarea actelor de... mai detaliat identitate și ieșirea din țară a copiilor fără acordul părintelui de care locuiesc separat.
Consultați un jurist din țările pe care le tranzitați și din țara de destinație pentru a fi sigură de actele care le solicită autoritățile acestor state.
Schimbare numele copiilor are loc în conformitate cu următoarele prevederi legale:
Articolul 56. Schimbarea numelui de familie
şi prenumelui copilului
(1) În baza cererii comune a părinţilor (sau a unuia dintre ei), organul de stare civilă poate schimba numele de familie şi/sau prenumele copilului care nu a atins vîrsta de 16 ani.
(2) În caz de litigiu între părinţi, problema privind schimbarea numelui de familie şi/sau a prenumelui copilului este soluţionată de către organul de stare civilă, cu concursul autorităţii tutelare locale în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul minorul, ţinîndu-se cont în exclusivitate de interesele copilului.
[Art.56 al.(2) modificat prin LP83 din 25.05.17, MO229-243/07.07.17 art.362]
(3) Schimbarea numelui de familie al ambilor părinţi atrage după sine schimbarea numelui de familie al copilului, iar în cazul schimbării numelui de familie al unuia dintre părinţi, numele de familie al copilului poate fi schimbat în baza acordului comun al părinţilor. În lipsa unui atare acord, decide autoritatea tutelară locală.
[Art.56 al.(3) modificat prin LP83 din 25.05.17, MO229-243/07.07.17 art.362]
(4) Schimbarea numelui de familie şi/sau a prenumelui copilului care a atins vîrsta de 10 ani se face, în toate cazurile, cu acordul acestuia.

Codul familiei al RM
http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=286119

7 mai 2018