Bună ziua. Am trecut ilegal hotarul din Ucraina în Moldova și m-am predat poliției de frontieră la punctul de trecere spre România. Am scris o notă explicativă și poliția de frontieră m-a lăsat să plec. După aceea, a venit un mesaj că a fost deschis un dosar penal. De ce nu m-a arestat poliția imediat? Care este probabilitatea de a fi dat în căutare internațională? Ce se întâmplă în practică cu astfel de cauze penale - vor avea probleme sau de obicei autoritățile închid ochii la astfel de cazuri?
Serghei Marciuc
Bună ziua Ivan.
Persoana nu poate fi arestată făra a-i fi demonstrată vinovăţia. Pînă nu va fi o hotărîre judecătorească de condamnare, există prezumţia nevinovăţiei. Mai mult decît atît în asemenea circumstanţe chiar dacă veţi fi declarat vinovat este posibil să vă aplice amendă sau muncă neremunerată sau închisoare pînă la... mai detaliat 2 ani. Între timp în dependeţă de situaţia dumneavoastră poate interveni legea amnistiei, sau alte circumstanţe care vor înlătura caracterul penal al faptei.
Codul penal prevede:
Articolul 362. Trecerea ilegală a frontierei de stat
(1) Trecerea frontierei de stat a Republicii Moldova, prin eludarea sau sustragerea de la controlul efectuat la trecerea acesteia
se pedepseşte cu amendă în mărime de pînă la 750 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 150 la 200 de ore, sau cu închisoare de pînă la 2 ani.
(3) Acţiunile prevăzute la alin. (1):
a) însoţite de violenţă;
b) săvîrşite cu aplicarea armei,
se pedepsesc cu închisoare de la 5 la 8 ani.
(4) Acţiunea prezentului articol nu se extinde asupra cetăţenilor străini veniţi în Republica Moldova, fără paşaportul stabilit sau fără autorizaţie, pentru a se folosi de dreptul de azil acordat de Constituţia Republicii Moldova, precum şi asupra persoanelor care sînt victime ale traficului de fiinţe umane.