Vacile mi-au distrus gardul, iar proprietarii vacilor nu il repara

16 octombrie 2017 121

Buna seara, 2 vaci lasate in voia sortii de 2 vecini s-au impuns si mi-au distrus o parte din gard. Am vorbit cu ei si au spus ca il repara, am intrat in situatie si am acceptat. Problema e ca a trecut mai bine de o luna si ei nici gand sa-mi repare gardul... Ce pot face in asa caz? Cui sa ma adresez? Multumesc.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Octavian Cazac
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul imobiliar

Proprietarul vacilor poartă răspundere conform Codului civil:
Articolul 1411. Răspunderea pentru prejudiciul cauzat de animale
(1) Proprietarul unui animal sau persoana care se serveşte de animal în timpul serviciului răspunde de prejudiciul cauzat de acesta, fie că se afla în paza sa, fie că a scăpat de sub pază. Obligaţia reparaţiei... mai detaliat nu apare dacă prejudiciul a fost cauzat de un animal domestic predestinat activităţii profesionale, de întreprinzător sau obţinerii de mijloace pentru întreţinerea proprietarului, iar proprietarul animalului a asigurat grija cuvenită pentru supravegherea animalului, sau dacă dauna s-a produs chiar şi în cazul manifestării unei asemenea griji.
(2) Persoana care, în baza contractului încheiat cu posesorul animalului, şi-a asumat obligaţia de a supraveghea animalul răspunde pentru prejudiciul cauzat de acesta dacă nu demonstrează nevinovăţia sa.

__________
Legile Republicii Moldova
1107/06.06.2002 Codul civil. Cartea a treia - Obligaţiile (art.512-1431) //Monitorul Oficial 82-86/661, 22.06.2002
***
Aveţi la dispoziţie 3 ani din data ce aţi aflat despre distrugere să acţionaţi în judecată vecinul. Dar mai rapid şi mai ieftin este dacă vă înţelegeţi cu vecinul.

17 octombrie 2017