Vămuire autoturism persoană fizică, stabilirea valorii în vamă

9 octombrie 2023 3

Buna! In calitate de persoana fizica am importat un autoturism in RM. Costul automobilului este €30.900 net, confirmat prin factura, contract, declaratie de export si transfer bancar, procurat de la BMW AG (DE). Separat am transferat un depozit in valoare de €5.871 pentru TVA, cu drept de restituire in situatia in care automobilul este scos din UE, ceea ce s-a intamplat.
La etapa calcularii valorii in vama moldoveneasca, inspectorul vamal a adaugat la aceasta depozitul de €5.871 si suma de €700 pentru transport. Ca rezultat, valoarea automobilului a depasit marimea la care apare obligativitatea achitarii taxei de lux. Automobilul a fost adus personal de mine. In costul net intra si asigurarea, placutele de tranzit, testarea tehnica germana si alte cheltuieli conexe, confirmate prin contract.
In realitate costurile de transport au fost cu mult mai mici, dar greu de calculat, intrucat transportarea automobilului s-a transformat intr-o vacanta de 7 zile pentru doua persoane. Astfel, nu a fost urmat un traseu optimal din punctul A in punctul B.
De la inspector am inteles ca ei la toti indica minim 600-700€ cu titlu de cost de transport. Am fost nevoit sa accept valoarea indicata de vames pentru a evita sechestrarea automobilului si plasarea acestuia in parcarea postului vamal, pe perioada examinarii litigiului.
1. Cat de corecte si legale sunt metodele de evaluare a bunului aplicate de catre inspectorul vamal? De unde a luat suma fixa de €700? Mi-a spus ca indica aceasta suma tuturor, asta ar fi procedura.
2. De ce la posturi vamale diferite inspectorii adauga costuri de transport care se deosebesc, doar ca sa achit taxa de lux?
3. Cum pot contesta decizia, daca am fost nevoit sa declar (in scris) ca sunt de acord cu valoare in vama, numai ca sa nu las automobilul pe mana lor?
4. De ce parerea inspectorului vamal este influentata de colegii lui pe Viber? Cum am intrat in cabinet, m-au întrebat daca eu sunt acela care o facut galagie la Leuseni?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Tatiana Scobiola
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Alte contravenţii
  • Alte domenii

Bună ziua! Conform Codului Vamal:
Articolul 44. Dreptul la o cale de atac și controlul legalității
(1) Orice persoană are dreptul să atace deciziile vamale dacă consideră că sunt lezate drepturile sau interesele sale legitime.
(2) Decizia vamală poate fi atacată cu cerere prealabilă în termen de 30 de zile de la data... mai detaliat comunicării acesteia.

(3) Cererea prealabilă trebuie să fie soluționată în termen de 30 de zile de la data depunerii acesteia. Decizia cu privire la cererea prealabilă se emite în scris și se comunică solicitantului în conformitate cu art. 22.
6) Cererea prealabilă se depune în scris, pe suport de hârtie sau în format electronic, la aparatul central al Serviciului Vamal. Cererea prealabilă este semnată de solicitant și cuprinde numele și domiciliul sau denumirea și sediul acestuia.

Problema Dvs este mai complexă și pentru a primi un răspuns mai detaliat este nevoie ca un avocat să examineze minuțios toate circumstanțele cauzei și să întocmească contestația.

12 octombrie 2023