Vanzare cotei parti fara acordul meu

13 martie 2022 61

Buna ziua. Fratele meu si cu mine am obtinut prin testament niste terenuri, unde fiecare are o cota parte de 50%, dar care cota parte nu e delimitata concret, adica nu exista incadastrare. Fratele meu a vandut cota lui parte dintr-un teren, fara sa ma intrebe daca sunt de acord. M-am trezit cu telefon de la cumparator sa ma anunte ca a cumparat 50% din terenul respectiv (cota parte a fratelui meu) si ca nu vrea sa intre in litigiu cu mine. Este legal ceea ce a facut fratele meu?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Vitalie Onofrei
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Contravenţii rutiere
  • Alte domenii

Buna
la caz, În cazul vînzării unei cote-părți din bunurile proprietate comună pe cote-părți, cu excepția vînzării la licitație, ceilalți coproprietari au un drept de preemțiune în privința cotei-părți care se vinde.
1. încălcare: Astfel, dacă cotele părți ideale nu erau stabilite, stabilirea acestora urma să se facă prin acordul comun, contrar... mai detaliat prin instanța de judecată.
2. încălcare: nu s-a ținut cont de dreptul de preemține, astfel, nu este clar dacă s-a desfășurat coresct procedura de vînzare și în ce temei notarul a întocmit contractul de vînzare.
3. pe marginea situației, există temei de a contesta acțiunile fratelui astfel, anularea tranzacției dacă acesta prezintă încălcări.
Cele enunțate reprezintă o poziție consultativă, detalii pot fi identificate doar după studiul materialelelor.

14 martie 2022